Shoppen op zondag en rond eindejaar

Laat je verrassen en verleiden door het uitgebreide shoppingaanbod in Brugge, ook op zondag! Ook dan hoef je niet met lege handen uit Brugge te vertrekken!

Geniet van een extra dagje winkelplezier tijdens de koopzondagen. Elke eerste zondag van de maand (van 13 tot 18 uur, met uitzondering van feestdagen dan de tweede zondag) openen heel wat winkels in de Brugse binnenstad hun deuren.

Shoppen op zondag is bovendien extra gezellig, want de winkelstraten tussen 't Zand en de Markt zijn op deze koopzondagen telkens verkeersvrij.   

Noot: onder meer abonnees van parkings Zilverpland en eigenaars van een garage mogen onder bepaalde voorwaarden wel de Zuidzandstraat in. Hier meer info.

Het volledige grondgebied van de Stad is in een Ministerieel Besluit van 6 juni 2011 erkend als toeristisch centrum. Dit betekent dat alle winkels altijd op zondag open mogen zijn en hier geen toestemming van de stad voor nodig is.

Eindejaarsshoppingdagen

Kerstshoppen. Het was in 2020 niet evident, maar dit jaar kan het gelukkig terug op een meer aangename manier. Zo zal Brugge zich straks vullen met mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. Om het winkelen tijdens deze eindejaarsperiode aangenaam te maken, is een gedeelte van de binnenstad autoluw en het openbaar vervoer van De Lijn op het volledige stadsnet gratis tijdens zestien shoppingdagen. Dit tijdens de weekends van:

  • 27 en 28 november
  • 4 en 5 december
  • 11 en 12 december
  • 18 en 19 december

Ook op zondag 26 december en van maandag 27 december t.e.m. vrijdag 31 december en op zondag 2 januari en maandag 3 januari is dit het geval.

Met de wagen

Kom je met de wagen en wil je die langere tijd stationeren? Gebruik dan de publieke centrumparkings ’t Zand of Station. Tijdens de shoppingdagen zorgen het stadsbestuur en De Lijn voor gratis openbaar vervoer op het volledige Brugse grondgebied. De bussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. Inwoners van de deelgemeenten kunnen ervoor kiezen om de wagen thuis te laten en gebruik te maken van de gratis lijnbussen richting centrum en terug. Ook het gebruik van de belbus is op die dagen gratis. Er worden ook versterkingsritten voorzien vanaf bepaalde haltes in andere gemeentes, op extra P&R parking Vives en voorstadslijnen. Dit vervoer is ook gratis.

Met de fiets

Voor mensen die dichterbij wonen, is de fiets het ideale vervoersmiddel om het stadscentrum te bereiken. Je kunt je tweewieler plaatsen in de mobiele fietsstallingen in de Mariastraat, aan de zijkant van de Sint-Salvatorskathedraal en onder de bomen op de Burg of in de ondergrondse fietsparkings Markt en 't Zand.

Er is een mondmaskerplicht (vanaf 10 jaar) in de winkelstraten voor voetgangers tijdens de periode van Wintergloed (vrijdag 26 november 2021 tot en met zondag 9 januari 2022), dagelijks van 10 tot 19 uur en dit voor de hoofdwinkelstraten (Zuidzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat en Noordzandstraat), 't Zand, Simon Stevinplein en Markt. Er is ook een mondmaskerplicht voor de straten langs de Wintergloedinstallaties van 17 uur tot middernacht. Om welke straten dit gaat, kan je hier nalezen.

 

 

Contactinformatie