Sint-Janshospitaal

Geschiedenis:
Het Sint-Janshospitaal is één van de meest typische Brugse monumenten. Het is één van de oudste nog bewaarde gasthuizen van Europa. Sinds de 12de eeuw bood het - onderdak aan pelgrims, armen en zieken. De drie monumentale ziekenzalen werden in de 13de eeuw opgetrokken. Het broederklooster ernaast is in dezelfde periode gebouwd. Ruim drie eeuwen later werd het zusterklooster bijgevoegd. In 1864 verhuisden de zieken naar een nieuw complex, gebouwd op het zelfde hospitaaldomein. De drie hallen met kerk, voordien één grote ruimte, werden onderverdeeld naar gelang de verschillende functies die aan de historische zalen werden toebedacht.

Restauratie:
Brugge en de Vlaamse museumwereld hebben even geduld moeten uitoefenen voordat het zover kwam: de totale heropening en vernieuwing van het Memlingmuseum-Sint-Janshospitaal. De laatste jaren kon je slechts gedeelten van de gebouwen en de kunstcollectie bezoeken. Omwille van de omvang van de werken gebeurde de restauratiecampagne in verschillende fasen.

Museum:
Het monument werd sinds de nieuwe restauratiecampagne voor het eerst volledig uitgewerkt met het oog op een volwaardige museumfunctie: de invulmuren werden verwijderd zodat de ziekenzalen hun oorspronkelijke monumentaliteit kregen. In het voormalige broederklooster maak je nu kennis met een 17de-eeuwse apotheek. De twee prachtige gerestaureerde zolders zijn eveneens jouw bezoek waard. Op de plaats van de allereerste ingang in de Mariastraat, betreedt men nu rechtstreeks een nieuwe onthaalruimte. Het museum met zijn gevarieerd aanbod en internationale uitstraling, heeft een hele evolutie gekend. In 1839 konden de talrijke kunstliefhebbers reeds terecht in een klein zaaltje van het zusterklooster. Hetgeen dit museum echter zo uniek maakt is de inboedel, aangekocht in de loop der eeuwen ten behoeve van het hospitaalleven. De band tussen het monument, de kunstwerken en het domein is uitzonderlijk.

Collectie:
De museumopstelling is volledig herdacht: de objecten brengen op een thematische wijze het verhaal van het leven in het huis, vanaf de middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw. Het museum belicht de armen- en ziekenzorg in het verleden. Hier ligt de oorsprong van het AZ Sint-Jan, vandaag een modern ziekenhuis. In de kerk en de Corneliuskapel worden de 15de-eeuwse meesterwerken van Hans Memling gepresenteerd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

Vanaf zo 30 oktober 2016, dagelijks doorlopend, doorlopend, doorlopend, doorlopend, doorlopend, doorlopend

Waar

Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38
8000 Brugge

Organisatie en contact

Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38
8000 Brugge