Smart City Data platform van Brugge, Leuven en Roeselare wint prestigieuze internationale award

15
nov
2022

Stad Brugge heeft samen met Leuven en Roeselare de jaarlijkse World Smart City Award in de categorie ‘Enabling Technologies’ gewonnen. Dit is een prestigieuze internationale wedstrijd voor baanbrekende projecten, ideeën en strategieën die steden over de hele wereld leefbaarder en duurzamer moeten maken. De winnaars werden vandaag op het Smart City Expo world Congress 2022 in Barcelona bekendgemaakt.

Brugge bundelde vorig jaar de krachten met Leuven en Roeselare om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform en zo een aanzet te geven tot een standaard data platform voor andere Vlaamse steden en gemeenten. Via een raamcontract kochten ze onlangs gezamenlijk een Smart City Data Platform (SCDP) aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus.

Het Smart City Data platform wordt het hart van de Smart City architectuur waar Internet of Things sensordata alsook andere (authentieke) databronnen samengebracht worden. Deze gegevens kunnen dan aan elkaar gekoppeld worden waardoor de drie stadsbesturen beter onderbouwde beleidsbeslissingen kunnen nemen.
Daarnaast opent het deuren voor tal van innovaties, al dan niet in samenwerking met andere overheden, zowel nationaal als internationaal, bedrijven, burgers en/of onderwijsinstellingen.

Deze award toont aan de Stad baanbrekend werk levert op het vlak van digitale ontwikkelingen en wereldwijd inspiratie bieden voor andere steden. Met het Smart City Data Platform verzamelt Brugge real-time informatie op het grondgebied, bijvoorbeeld over luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidsoverlast.
Via deze objectieve data kan de Stad de burgers sneller informeren en vertalen naar concrete acties. Het dataplatform is ook een belangrijke gegevensbron voor de ‘Digital Twin’. Met deze digitale kopie van de stad onderzoekt Brugge of het het effect van bepaalde beleidsbeslissingen kan simuleren.