Sociale Kruidenier De KABA

De Sociale kruidenier De KABA is een kruidenierswinkel voor mensen met een beperkt inkomen. Je kunt er met een KABA-pas gratis of aan sterk verminderde prijzen kwalitatieve voedsel-, onderhouds- en verzorgingsproducten verkrijgen.

De KABA maakt deel uit van de werking van Vereniging ’t Sas en is een samenwerkingsverband tussen het OCMW Brugge, de Stad Brugge en CAW Noord-West-Vlaanderen.

Het letterwoord De KABA staat voor Kruidenierswaren Aan Billijke Aankoopprijzen.

Openingsuren De KABA

 • Maandag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 18.00 uur
 • Dinsdag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur
 • Donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur 

Om ’s morgens te komen winkelen, moet je online of in de winkel een afspraak maken. Ook in de namiddag moet je een afspraak maken om te winkelen tussen 13.30 en 15.00 (nieuw!).
Vanaf 15.00 uur is er vrije toegang en is een afspraak niet nodig.

De Mobiele Sociale Kruidenier

De KABA heeft ook een Mobiele Sociale Kruidenier, die de winkel dichter bij de klanten brengt. Je vindt ons in deze Brugse deelgemeenten:

Zeebrugge

 • Elke maandag van  13.30 tot 15.00 uur aan d’ Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge (vrije toegang).
 • Elke woensdag van 10.00 tot 11.30 aan de Albatros, Ploegstraat 28, 8380 Zeebrugge (vrije toegang).

Sint-Jozef

 • Op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur aan LDC De Garve, Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef (vrije toegang).

Sint-Pieters

 • Elke 1ste, 3de en 5de donderdag van de maand tussen 10.00 en 11.30 uur aan LDC Den Heerd, Beekweg 8, 8000 Sint-Pieters (vrije toegang).
 • Elke  2de en 4de donderdag van de maand tussen 10.00 en 11.30 uur aan LDC De Dijk, Blankenbergse steenweg 221, 8000 Sint-Pieters (vrije toegang).

Voorwaarden

 • Je bent gedomicilieerd in Brugge of beschikt over een referentieadres in Brugge.
 • Of je bent doorverwezen door een sociale dienst. Ze onderzoeken of je recht hebt op een KABA-pas op basis van de financiële situatie van alle mensen die op je adres wonen.

Procedure

Als je wil winkelen in de Mobiele Sociale Kruidenier de KABA, moet je voor een financieel onderzoek langsgaan bij één van deze sociale diensten:

 • OCMW Brugge
 • CAW Noord-West-Vlaanderen
 • Sociale dienst van een ziekenfonds, een ziekenhuis
 • Een andere dienst die je financiële situatie onderzoekt

Als je kunt aantonen dat je inkomen en dat van je gezinsleden beperkt is, vult de maatschappelijk werker een aanvraagformulier in en stuurt dit naar een medewerker van de KABA. Die medewerker maakt een KABApas aan. Je kunt deze pas afhalen bij je eerste bezoek aan de Mobiele Sociale kruidenier of aan de winkel.

Je krijgt een KABA-pas waarop een ingangsdatum vermeld staat. De pas is maximum 6 maanden geldig vanaf de startdatum maar wordt ook voor een kortere periode toegekend. Als je KABA-pas vervalt en je inkomen is nog steeds beperkt, moet je via de sociale dienst een nieuwe doorverwijzing vragen.

Als je niet voldoet aan de inkomensvoorwaarden voor een KABA-pas, kan de sociale dienst onder bepaalde voorwaarden een crisispas geven. Deze pas is maximaal 1 maand geldig en niet verlengbaar.

Bedrag

Je krijgt een maandbudget op je KABApas waarmee je aankopen kan doen in de winkel. Dit budget is afhankelijk van hoeveel personen er op je adres wonen. Ditzelfde budget wordt iedere maand terug op je pas gezet. Als je niet al je budget opgebruikt in een maand, vervalt de rest van het budget. Je kunt je budget niet overzetten naar de volgende maand. Op het kasticket staat het saldo dat je de volgende keer kunt gebruiken.

Voorbeeld:
Als je KABApas start op 5 mei, dan krijg je een nieuw budget op 5 juni, 5 juli, 5 augustus, 5 september en 5 oktober. Je kunt een nieuwe pas aanvragen die start vanaf 5 november.

We hebben gratis producten en betalende producten in De KABA.

 • Alle gratis producten hebben een waarde gekregen. Deze waarde wordt afgetrokken van het gratis budget. Als dit budget op is, kun je niet meer winkelen tot het budget opnieuw wordt aangevuld.
 • De betalende producten kun je cash betalen. De waarde van het product wordt afgetrokken van je budget. Als dit budget op is, kun je niet meer winkelen tot het budget opnieuw wordt aangevuld.

Hoeveel bedraag het budget?

Aantal personen              gratis     betalend

1                                             90 €       40 €

2                                             120 €     50 €

3                                             135 €     60 €

4                                             150 €     70 €

5 of meer                               165 €     80 €

Regelgeving

Alle producten die we verkopen, voldoen aan de wettelijke normen voor algemene en voedselveiligheid.

Contactinformatie