Speelplein Koningin Astridpark terug open

1
jul
2020

Op woensdag 1 juli, het begin van de zomervakantie voor de schoolgaande jeugd, openen burgemeester Dirk De fauw, schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en schepen van Jeugd Mathijs Goderis het vernieuwde speelplein in het Koningin Astridpark.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het speelterrein in het Koningin Astridpark is een van de grootste speelpleinen van de binnenstad. Niet alleen omwonende kinderen, maar ook kinderen die les volgen in scholen in de buurt en van toeristen komen er dagelijks spelen. Het ontwerp kreeg daarom een bovenlokale aanpak, om ook kinderen van de deelgemeenten of andere gemeenten aan te trekken.”

Het speelterrein in het Koningin Astridpark was dringend aan vernieuwing toe. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Zowel de speeltoestellen als de omgevingsaanleg voldeden niet meer aan de veiligheidsvoorschriften. De werkzaamheden startten eind vorige zomer.”

Het ontwerp voor de nieuwe speelruimte is sober opgebouwd en biedt meer structuur aan de ruimte. De cirkelvormige ring, die de contouren van het speelplein mee vorm geeft, is een leuke spelprikkel en zitelement. “Dit zal het sociaal contact tussen de verschillende gebruikers zeker ten goede komen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

De ruimte voor de plaatsing van de speeltoestellen bestaat uit twee zandzones:

  • een cirkelvormige zandzone van 53 m² met daarin een korfschommel;
  • een grote ellipsvormige zone van 561 m², waarin speeltoestellen komen voor kinderen van alle leeftijden.

In de grote zandzone komen speeltoestellen te staan voor kinderen van alle leeftijden met specifiek een zone voor de -6 jarigen vlakbij de picknicktafels. “De speeltuin refereert aan de levendige Brugse binnenstad. De hoge herenhuizen vindt men terug in het grote torentoestel en het zandtoestel. Het theaterplatform verwijst dan weer naar de talrijke opvoeringen in de binnenstad”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Aanpak omliggende omgeving

Straks steekt niet alleen de speelruimte in een nieuw kleedje. Ook de paden rond de speelzone zullen heraangelegd zijn. “Tot op heden waren deze in dolomiet, maar ze zullen vervangen worden door kasseien. Maar met het oog op de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelgebruikers en grootouders zullen deze bovenaan vlak zijn”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Tegelijk werd aan de kant van de Schaarstraat het trottoir smaller gemaakt zodat er een mooie metalen afsluiting geplaatst kan worden. Deze vervangt de vroegere houten kastanje afsluitingen. De wortels van de bestaande bomen zijn daarbij zoveel mogelijk gespaard. Het voetpad wordt op deze plaats een dienstweg. Ter hoogte van de monumentale plantaan wordt het voetpad zelfs onderbroken om de plantaan de nodige wortelruimte te kunnen geven. Zowel de plantaan als alle bestaande bomen ter hoogte van het speelplein zijn zeer waardevol gezien hun leeftijd en historisch karakter. Ter hoogte van de plantaan worden lage struikgewassen voorzien. In de Minderbroedersstraat werd ter hoogte van het park het bestaande voetpad dan weer vervangen door een breder voetpad in kasseiverharding. Op die plaats komen de fietsenstallingen te staan en dit voetpad vormt ook een extra toegangsweg voor rolstoelgebruikers tot het speelplein.

Inspraak van kinderen

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Het Koningin Astridpark is een bruisende plek en het groene hart van onze binnenstad. Elke dag komen Bruggelingen genieten van dit mooie park, vinden er tal van evenementen plaats en komen er heel wat toeristen langs. Ik ken geen kind die hier nog niet kwam spelen. We vonden het belangrijk dat het speelplein terug past bij het park en daarbij hadden we de hulp van kinderen en buurtbewoners nodig. Tijdens de buitenspeeldag in 2017 en iets later in mei werd een eerste keer de mening van kinderen, ouders en de buurt bevraagd. Van inspraak maken we echt een punt, we willen luisteren naar de kinderen en tegemoet komen aan hun wensen. We vinden het belangrijk dat kinderen mee hun stad vormgeven, zo geven we hen eigenaarschap en wordt Brugge nog meer een stad voor en door kinderen en jongeren. De kinderen gaven duidelijk aan dat het een speelplein voor iedereen moest worden, met veel leuke en vooral uitdagende speeltoestellen. Een jongen uit de buurt maakte zelfs een tekening van zijn droomplek. Voor ons het signaal dat kinderen echt bezig zijn met hun vrije tijd en buitenspeelplekken.”

“Aan de heraanleg van het Koningin Astridpark hangt een prijskaartje van 375.845 euro. De speeltoestellen kosten 126.197 euro”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Dit is een investering waarvan Brugse kinderen en jongeren nog lang zullen kunnen van genieten. Bij de start van zomervakantie raad ik al Brugse kinderen aan om eens een kijkje te nemen op jong.brugge.be. Daar vind je een overzicht van alle 130 Brugse speelpleinen”, aldus schepen Mathijs Goderis.