BRUSK, een nieuwe tentoonstellingshal voor Brugge

Met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal en de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de historische binnenstad investeert de stad in een innovatief, hedendaags kunstbeleid.
De beoordelingscommissie koos voor het ontwerp van en de samenwerking tussen ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten

Afbeelding hoe Brusk er moet uit gaan zien. Zwart gebouw.

Procedure en timing

De sloop van de voormalige schoolsite in de Garenmarkt loopt op zijn einde. Vanaf maart 2023 start aannemer CIT Blaton met de eigenlijke realisatie van de nieuwe museumsite.

Geplande werkzaamheden

 1. Maandag 17 juli tot en met vrijdag 21 juli: geen werkzaamheden

 2. Vanaf maandag 24 juli: aanleg van het BEO-veld.

  BEO staat voor boorgat-energie-opslag. Het BEO-veld zal zorgen voor de verwarminging en koeling van BRUSK.

 3. Vanaf maandag 31 juli werkzaamheden terug op volle toeren.

  Realisatie van de kelder van het gebouw, startend met het afhakken van de paalkoppen, daarna wordt de grond van de kelderput afgevoerd

 4. 11 augustus: aanvoer en opbouw van de torenkraan.

 5. Begin november: gieten van 750 kubieke meter beton.

  Bekijk hieronder het filmpje.

 6. Eind 2024: afronding bouw nieuwe tentoonstellingshal.

Site BRUSK: 750 kubieke meter beton gieten.

'BRUSK' is de naam

Met die naam wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen, passend in het hedendaags cultuurbeleid. 
BRUSK is een acroniem met veel mogelijkheden; het kan bijvoorbeeld staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of + Schone + Kunsten of + Stedelijke + Kunsthal of + Stedelijk + Kunstencentrum, enz.…

Met Brusk zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.  

Het ontwerp

BRUSK komt op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die attractief en publiek toegankelijk zullen zijn. De twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat.

Masterplan museumsite

Brugge investeert de komende jaren in een indrukwekkend masterplan in de binnenstad. Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door middel van een nieuw park, waarbij ook het Groeningemuseum een essentiële renovatie zal ondergaan. Ook het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt een waardevolle plek.

BRUSK en de omgevende museumsite worden geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad; een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media