Kustpark Knapen

Het Kustpark Knapen is een voormalig militair domein vlak aan het strand. In het park kan je leuke activiteiten doen, maar ook gewoon een leuke wandeling maken.

Een nieuw park voor Zeebrugge

Je bereikt het Kustpark Knapen via de Veerbootstraat. De Stad wil het park van 8 hectare omvormen tot een schakel tussen het dorp van Zeebrugge en het strand.

Het park dient ook als een groene buffer voor het hoogspanningsstation op de hoek van de Baron de Maerelaan en de Kustlaan. Dit station is noodzakelijk om groene windenergie van op zee het binnenland in te loodsen.

De jongste jaren kreeg het park stap voor stap een groene bestemming voor de Zeebruggenaren met respect voor het militaire erfgoed. De bunkers en de enorme brandstofdepots blijven stille getuigen van het verleden.

Meer dan 30 000m² ontharding, extra groen, wandelpaden, skate, natuurspeeltuin, minipitch en ruimte voor skate en urban sports maken het park aantrekkelijk voor jong en oud

Enkele mijlpalen

Samen met de buurtbewoners krijgt het park stapsgewijs meer vorm. Hieronder lees je enkele belangrijke mijlpalen die we samen hebben genomen.

De laatste militaire verlaten het domein

De laatste militairen van het 930ste Compagnie Brandstoffen, Oliën en Vetten verlaten het domein.

Revitaliseringsstudie Zeebrugge

Stad Brugge stelt de revitaliseringstudie voor. Knapen wordt hierin voorgesteld als ‘kustpark’ en één van de cruciale plekken voor de verdere ontwikkeling van Zeebrugge; 

Gebruiksovereenkomst Stad Brugge en Defensie

Het stadsbestuur sluit een gebruiksovereenkomst af met Defensie. Zo kan de Stad alle voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van Kustpark Knapen. 

Een eerste deel van het park wordt toegankelijk

De Stad stelt ruim drie hectare van het park in bestaande toestand open voor het publiek. Een eerste loods gaat tegen de vlakte en tijdens de openparkdagen krijg je de kans om jouw ideeën over het park te geven. 

Voorstelling masterplan

Het stadsbestuur keurt een masterplan goed voor het park. Hierin blijven de bunkers, de twee luifels, de brandstoftanks en het officiersgebouw behouden. Ruim 3 hectare verharding en gebouwen maken plaats voor groen. Wandelpaden, hondenloopweide, natuurspeeltuin, minipitch en natuurspeeltuin maken eveneens deel uit van het plan.

Terugkoppeling masterplan

Tijdens een terugkoppeling in het Gemeenschapshuis kan je kennismaken met het masterplan. De reacties zijn positief.

Inhuldiging minipitch en kunstproject bunkers

Inhuldiging van de minipitch van de Club Brugge Foundation tijdens een groots buurtfeest samen met enkele spelers van Club Brugge. De minipitch is zo één van de eerste blikvangers van het vernieuwde park. In ateliers steken buurtbewoners de bunkers in een nieuw kleedje.

Operatie ontharding gaat van start

In het park moet ruim 3 hectare of 30.000 m² steen en beton wijken voor groen. De Stad ontvangt voor dit onthardingsproject van het Vlaams Departement Omgeving een subsidie van 500.000 euro.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media