Stad Brugge blikt tevreden terug op start Ronde van Vlaanderen

25
apr
2023

Op zondag 2 april startte de Ronde van Vlaanderen weer in Brugge. Het evenement zorgde voor spektakel en sfeer en bracht heel wat mensen op de been. Het stadsbestuur blikt tevreden terug.

Het stadsbestuur kijkt tevreden terug op de start van de Ronde in Brugge. Zowat 30.000 bezoekers volgden het spektakel in onze stad. De terugkeer van de start van de Ronde van Vlaanderen naar Brugge zette de ambities als fiets- en wielersportstad scherp. Brugge werd opnieuw het centrum van de (wieler)wereld en stond via unieke tv-beelden en een positieve sfeer nationaal en internationaal in de kijker.

Heel wat bezoekers zijn die dag of dat weekend ook in Brugge gebleven, wat van de start van de Ronde uiteraard ontegensprekelijk een toeristische en economische win maakt. Het evenement toonde bovendien nog maar eens aan hoe trots Bruggelingen op hun stad zijn. Meer dan 50 handelaars in de binnenstad kleedden hun etalage aan in wielerthema en Brugge werd versierd met kleurrijke vlaggen.

Wie nog eens wil nagenieten van de start van de Ronde van Vlaanderen, kan de aftermovie bekijken op www.brugge.be/deronde. Het filmpje geeft perfect de fijne sfeer weer die op zondag 2 april in de stad heerste.

Anderhalf miljoen tv-kijkers in Vlaanderen

Ongeveer 1 miljoen mensen stonden langs het parcours, waarvan dus duizenden in de Brugse binnenstad. Hiermee zal de Ronde in Vlaanderen het evenement met de grootste publieke opkomst zijn in 2023. Naast de Ronde zelf, kwamen op zaterdag 1 april ook 15.000 wielerliefhebbers naar Brugge voor de Vlaanderen Cyclo voor wielertoeristen.

Voor het derde opeenvolgende jaar keken in 2022 gemiddeld meer dan 1 miljoen Vlamingen naar de ruim vier uur durende tv-uitzending, met een piek tot 1,5 miljoen. In het buitenland zijn er de honderdduizenden kijkers via Eurosport en de nationale zenders. Ook ‘nieuwe wielerlanden’ kijken tegenwoordig mee.
De Amerikaanse wielerfans bijvoorbeeld kennen en koesteren - zoals veel buitenlandse wielerfans - de Tour de France, maar daarnaast staan twee eendagsmonumenten met stip in hun agenda: de kasseistroken van Parijs-Roubaix en de hellingen van de Ronde van Vlaanderen, met een monumentale start in Brugge.

Verder bouwen op nalatenschap WK Wielrennen in 2021

De tweejaarlijkse terugkeer van de Ronde van Vlaanderen laat Brugge toe om structureel verder te bouwen op het nalatenschap van het WK Wielrennen in 2021. De Ronde is een tosportevenement dat ook als katalysator kan dienen voor de promotie van het Brugse fiets- en wielersportbeleid.
Zo omkadert Brugge het evenement de maanden voor en na de Ronde met heel wat mooie fietsinitiatieven. Er kwamen zo’n 1.000 Bruggelingen naar de Brugse Wieleravond in het Concertgebouw en er was ook de Ronde van Vlaanderen voor kinderen met ongeveer 300 deelnemers.

In de nabije toekomst volgt nog een reeks activiteiten van de Brugse fietsschool. Bovendien zijn er zaken die niet meteen in cijfers te vatten zijn zoals de street-art van Wietse in de Astridlaan. De muurschildering werd vele keren gedeeld en getagd in berichten op social media. Het bereik van Brugge, de Ronde en sport was die dag enorm.
Het bestuur zet dus in op meer dan koers alleen en heeft alle Bruggelingen bij dit wielerfeest betrokken.

Ook organisator Flanders Classics blikt met een grote glimlach terug op de warme ontvangst die de Ronde van Vlaanderen en de renners in Brugge kregen. De organisatie kijkt er alvast naar uit om in 2025 naar Brugge terug te keren.