Stad Brugge breidt digitaal buurtplatform Hoplr uit over alle Brugse buurten

23
jun
2020

Na een succesvol pilootproject in 15 Brugse buurten, rolt Stad Brugge het digitale buurtplatform Hoplr uit naar alle Brugse buurten. De Stad neemt bovendien een voortrekkersrol op in de regio, waardoor andere West-Vlaamse gemeenten in het project kunnen meestappen.

Onder de noemer ‘Buurt aan de beurt’ ging het stadsbestuur in 2019 op bezoek in alle Brugse deelgemeenten. Met een proefproject rond het digitaal buurtplatform Hoplr trok de Stad die lijn ook online door.

Tijdens de proefperiode sloten 5.877 gezinnen zich aan op Hoplr. Dat zijn gemiddeld 15,6 procent van de gezinnen. In de binnenstad bereikt de Stad via Hoplr zelfs tot 33 procent van de gezinnen.

Burgemeester Dirk De fauw: “Na een positieve evaluatie van dit proefproject gaan we nu een structurele samenwerking aan met Hoplr. Deze zomer wordt Hoplr uitgerold in alle Brugse buurten. In de buurten die ondertussen al actief zijn, gaat de focus naar een verdere groei.”

Voor en door de buurt

Hoplr bestaat uit kleine communities, die geografisch afgebakend zijn per wijk. Enkel bewoners in de eigen buurt hebben toegang tot dit netwerk, op basis van hun adres en een specifieke inlogcode. Het platform is vrij van reclame en je kan er niet anoniem aan deelnemen.

“Via Hoplr kunnen buurtbewoners gemakkelijker contact leggen met elkaar. Ze kunnen een vraag stellen, zoekertjes plaatsen, spullen delen, hulp bieden of mee zoeken naar een vermist huisdier. Het is ook een geschikt kanaal om activiteiten te delen of zelfs te organiseren in de buurt. Als Stad kunnen wij via Hoplr specifieke buurtnieuwtjes delen, snel en doelgericht burgers informeren over werken of hinder in de buurt, activiteiten promoten of tips over buurtinitiatieven delen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Toegang voor iedereen

Nieuwe Hoplr-buurten krijgen binnenkort een brief in de bus met instructies en de code. Gezinnen uit de bestaande Hoplr-buurten vinden hun buurtcode terug in de Buurt aan de beurt-brochure die ze onlangs in de bus kregen of in toekomstige bewonersbrieven.

Regionale samenwerking

Het burgemeestersoverleg in de regio Brugge is een overlegplatform tussen de gemeenten Brugge, Beernem, Blankenberge, Zuienkerke, Damme, Jabbeke, Oostkamp, Torhout, Knokke-Heist, Zuienkerke en Zedelgem. Het overleg krijgt de steun van de West-Vlaamse Intercommunale WVI en wordt voorgezeten door burgemeester Dirk De fauw.

Het burgemeestersoverleg focust op intergemeentelijke samenwerking en kennisuitwisseling. Daaruit groeide een gezamenlijke aanbesteding van enkele gemeenten uit de regio voort voor een sociaal netwerk voor wijken. Stad Brugge nam hierbij het voortouw in de rol van opdrachtencentrale. Het is alvast zeker dat ook Blankenberge en Knokke-Heist Hoplr zullen uitrollen in de gemeente.