Wintergloed-kerstmarkt steekt volgende editie in een warm jasje

10
mei
2023

Dit jaar zullen de bezoekers van Wintergloed kunnen genieten van een ‘gepimpte’ kerstmarkt, met een warme aankleding en verlichting voor de zwarte units, toegangspoorten die de kabelbruggen handig wegstoppen, twee aangepaste huisjes voor frituristen en een houten overkapping voor de klanten. 

De Stad verkende grondig verschillende pistes. Als goede huisvader werd besloten om de huidige units nog minstens drie jaar te behouden en om te investeren in een warmere aankleding.

Brugge Plus stond al in voor de zeer gesmaakte winterbar aan het Minnewater. Op vraag van de Stad trok Brugge Plus deze stijl door in de aankleding van de kerstmarkt. Op die manier zal de kerstmarkt naar een hoger niveau getild worden.

De kerstperiode is voor Brugge de drukste periode van het jaar. De kerstmarkt is een belangrijk onderdeel van Wintergloed. Dit omvat naast een poëtische lichtwandeling door het stillere Brugge ook de schaatspiste en winterbar op het Minnewater én de kerstmarkten op Simon Stevin en de Markt. Het bestuur vindt het dan ook belangrijk om te blijven investeren in het beeld dat de Wintergloed-bezoeker van Brugge krijgt.

Eigentijdse uitstraling

Stad Brugge investeert samen met de Brugse Handelsgebuurtekring in een aantal aanpassingen die de kerstmarkt een warme, maar toch eigentijdse uitstraling zullen geven en die tegelijkertijd een aantal storende elementen zullen camoufleren. De zwarte units krijgen een houten bekleding en voor de verkopers van kledij en souvenirs komen er houten afdakjes waaraan ze kapstokken kunnen bevestigen. Zo vermijdt de Stad bij regenweer allerlei plastic constructies. 

De kabelbruggen krijgen een houten bekleding die als toegangspoorten zullen fungeren. Op elke kabelbrug komen de witte letters ‘Wintergloed’. De bomen op Simon Stevinplein worden verlicht. De vuilnisbakken krijgen pictogrammen voor PMD en restafval. 

BHC zet bovendien ook dagelijks twee mensen in die orde en netheid op de pleinen garanderen. 

Op elk plein komt er een houten overdekte consumptieruimte zodat ook de regen de bezoeker niet zal deren. Het Brugs Handelscentrum werkt als organisator van de kerstmarkt in tandem met de Stad aan jaarlijkse verbeteringen.
Het Brugs Handelscentrum was snel akkoord toen de Stad vroeg om mee te investeren in deze upgrade. Ook de inplanting van beide pleinen werd in overleg geoptimaliseerd. 

De kraamverhuur verloopt alvast vlot, mede door het succes van vorig jaar. Het Brugs Handelscentrum investeert de volledige opbrengst van de kerstmarkt in evenementen ter promotie van het shoppen in Brugge. 


De volgende editie van Wintergloed heeft plaats van vrijdag 24 november 2023 tot zondag 7 januari 2024.