Stad Brugge lanceert campagne: geen dieren in te warme wagens

20
aug
2020

Tijdens de recente hittegolf was het niet enkel voor mensen puffen geblazen. Ook huisdieren hebben extra aandacht nodig in extreme perioden van warm weer.

Vorige week startte Stad Brugge een online campagne met het oog op het warme weer om bewoners er attent op te maken dat ook dieren extra aandacht nodig hebben. Zij kunnen immers zelf weinig doen om af te koelen.

Hoe vaak het ook al in de media is verschenen, er zijn nog steeds mensen die hun dier achterlaten in de wagen op warme dagen. Spijtig genoeg vernamen we vorige week dat er ook in Brugge opnieuw een hond stierf door oververhitting op deze manier. Met deze gerichte campagne willen we aan  hondeneigenaars extra aandacht vragen voor het gevaar dat hier in schuilt. Hopelijk kunnen we dergelijke tragische gevallen op die manier voorkomen.

Auto is oven tijdens hittegolf

Schepen van dierenwelzijn Mathijs Goderis is onverbiddelijk: “Dit mag gewoon niet meer voorvallen en ik zal als schepen van Dierenwelzijn er blijven op hameren dat een hond niet alleen in een auto hoort te zitten, ook al is dat ‘maar’ voor een halfuurtje. Ook het raampje op een kier zetten is geen oplossing.

Een auto is tijdens een hittegolf een oven voor de trouwe viervoeter.” Bij een buitentemperatuur van amper 21° kan de temperatuur in de wagen na een halfuurtje al oplopen tot 40°. Men kan zich voorstellen dat het bij een buitemperatuur van 32° - zoals afgelopen week - in de wagen warmer wordt dan 50°C.

Dierenpolitie

“Daarom starten we nu een nieuwe campagne met flyers en affiches. We slaan de handen in elkaar met onze gemeenschapswachten en onze collega’s van de dierenpolitie die deze boodschap mee zullen helpen verspreiden.

Onze gemeenschapswachten spreken sowieso al hondenbaasjes aan op straat met de vraag of zij bijvoorbeeld hondenpoepzakjes bij zich hebben. Bij warm weer kunnen zij hen er nu dus ook persoonlijk attent op maken welk gevaar er schuilt bij het achterlaten van het dier in de auto. De collega’s van de dierenpolitie doen bij warm weer extra controles om te kijken of een huisdier in een auto wordt achtergelaten.

Indien je zelf een dier in een gesloten auto aantreft bij hittetemperaturen en je ziet niet onmiddellijk de eigenaar ervan dan vragen wij om de lokale politie te verwittigen. Zij kunnen het dier bevrijden en de kosten worden verhaald op de eigenaars. De flyers zullen ook verspreid worden in alle publieke gebouwen van Stad Brugge”, aldus schepen Mathijs Goderis.