Stad Brugge lanceert rouwgedicht op eenzame begrafenissen

30
okt
2018

Soms komt alle hulp te laat en sterft iemand zonder dat dit opgemerkt werd. Dit is heel pijnlijk. Niemand hoeft in volledige eenzaamheid te sterven. En als dat dan toch gebeurt, wil het project Vierkant tegen Eenzaamheid hier even bij stilstaan met een symbolische, poëtische actie. 

De Stad gaf de vzw Zwerm de opdracht tot het ontwikkelen van een rouwgedicht. Zwerm is een vzw die werkt rond het toegankelijk maken en literatuur en poëzie door middel van laagdrempelige projecten. Vanaf 2018 adopteert vzw Zwerm het stadsdichterschap. Het stadsdichterschap 2018-2019 wordt ingevuld door Tania Verhelst. Voor Vierkant tegen Eenzaamheid schreef zij dus dit rouwgedicht. Ze ontwierp er ook een passend beeld bij. 
Tekst en beeld worden ter beschikking gesteld van hulpverleners, begrafenisondernemers en vrijwilligers die te maken krijgen met eenzame overlijdens.

Gratis postkaartjes

Een fragment uit het gedicht is ook verwerkt in postkaartjes die gratis te verkrijgen zijn in de vrijwilligerscentrale op het Kraanplein. Deze postkaartjes zijn bedoeld voor de Brugse buurtcomités. Bij een overlijden in hun buurt, kunnen zij deze postkaartjes afhalen in de Vrijwilligerscentrale. 

Met het kaartje in handen, dat ze in naam van het buurtcomité kunnen gaan afgeven, kunnen ze aanbellen en een gesprek aanknopen om te kijken of ze iets kunnen betekenen voor de buurtman of buurvrouw.

Deel deze pagina