Stad Brugge, OCMW/Mintus en AZ Sint-Jan bieden hulp aan Oekraïense stad Kopychyntsi

13
dec
2022

Stad Brugge, OCMW/Mintus en AZ Sint-Jan bieden materiële hulp aan Kopychyntsi, een stad met ongeveer 15.000 inwoners in het Westen van Oekraïne. Kopychyntsi is een toevluchtsoord voor veel gevluchte Oekraïense inwoners.
Het gaat onder meer om 60 laptops, 15 desktops, medisch materiaal, materiaal voor het onderhoud van het openbaar domein, fietsen, schoolmateriaal.  

Sinds de Russische invasie worden er ongeveer 7.000 vluchtelingen opgevangen in de stad of in de naburige gemeenten. Het gemeentelijk ziekenhuis van Kopychyntsi is gelegen aan de E85, een internationale route. Veel Oekraïners maken gebruik van dit ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft 100 bedden en bedient ongeveer 65.000 mensen en wil continu paraat staan voor de mogelijke instroom van gewonde soldaten of inwoners. De nood aan materiaal in deze regio is dan ook groot.

Al van bij de start van de oorlog in Oekraïne blijft Brugge niet blind voor het leed en de miserie van de Oekraïense bevolking. In de voorbije periode hebben Stad Brugge, OCMW/Mintus en AZ Sint-Jan de schouders al onder verschillende hulpacties en initiatieven gezet. De besturen vinden het ook belangrijk om de mensen ter plaatse hulp te kunnen bieden. Er werd een rondvraag gedaan bij stadsdiensten, bij OCMW/Mintus en bij het AZ Sint-Jan welke goederen ze kunnen geven als hulp. Het resultaat is indrukwekkend.

Laptops en medisch materiaal

Het gaat onder meer om 60 laptops, 15 desktops, medisch materiaal, materiaal voor het onderhoud van het openbaar domein, fietsen, schoolmateriaal. Aanvullend deed het OCMW ook een interne oproep voor kledij en schoeisel, om de wintermaanden te overbruggen. 

Naast de eerste opvang zet het stadsbestuur van Kopychyntsi ook in op heel wat projecten om er voor te zorgen dat vluchtelingen hun leven terug kunnen opbouwen. Zo werden een aantal werkplaatsen opgericht waar ze aan de slag kunnen of nieuwe vaardigheden kunnen leren (bijvoorbeeld renoveren van meubelen) en zo opnieuw een inkomen kunnen verwerven.

Aanleiding

Sinds begin oktober 2022 is algemeen directeur van Stad Brugge en OCMW Brugge Colin Beheydt vicevoorzitter van de ‘International City Management Association’ (ICMA). Op een recent ICMA-congres ontmoette Colin de heer Bogdan Kelichavyi, burgemeester van de Oekraïense stad Kopychyntsi. Hij vertelde over het leed dat de oorlog in zijn land veroorzaakte en de noden die er zijn. Dit gesprek vormde de aanleiding voor verdere contacten tussen Brugge en Kopychyntsi om een hulpactie op het getouw te zetten en materiaal in te zamelen.