Stad Brugge schenkt 25.000 euro voor noodhulp in Turkije en Syrië

13
feb
2023

In de nacht van 5 op 6 februari 2023 sloeg het noodlot in Turkije-Syrië toe. In een paar uur tijd werd het zuidoosten van Turkije en Noord-Syrië bijzonder hard getroffen door twee krachtige aardbevingen. De balans in de twee landen is loodzwaar: het dodentol loopt ondertussen op tot boven de 20.000. Het college van burgemeester en schepenen heeft op maandag 13 februari beslist om 25.000 euro te schenken aan vijf organisaties voor noodhulp en zal dit ook zo voorstellen aan de eerstvolgende Gemeenteraad.

Stad Brugge steunt vier organisaties (Oxfam, Plan International, Unicef en Rode Kruis) die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van noodhulp bij ernstige rampen. Op basis van een nodenanalyse ter plaatse zullen deze humanitaire organisaties instaan voor het bieden van eerste hulp ter plaatse.
Ook Adiba Brugge, een Syrische vereniging in Brugge, ontvangt financiële steun van het stadsbestuur. Deze vereniging biedt via hun contacten ter plaatse hulp aan de slachtoffers in de regio Idlib, in het noordwesten van Syrië. Er is dringend nood aan EHBO materiaal, hygiënekits en levensmiddelen.

Deze vijf organisaties zijn vertegenwoordigd in de Mondiale Raad Brugge of hebben een specifieke werking in Brugge. Ze ontvangen van het stadsbestuur elk 5.000 euro aan noodhulp, in totaal dus 25.000 euro.