Stad en politie Brugge doen preventieve fietscontroles voor basisscholen

22
nov
2022

Het kan niet genoeg gezegd worden hoe belangrijk goed werkende fietsverlichting is in deze donkerste maanden van het jaar. Het is vaak mistig of regenachtig en tijdens de spitsuren is het donker. Al die factoren belemmeren de zichtbaarheid en dat verhoogt het risico op ongevallen. Daarom trekken Stad Brugge en de Lokale Politie Brugge al vele jaren in het najaar naar de Brugse basisscholen om de fietsen van de leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar preventief te controleren.

Nieuw was dat deze keer aan de scholen werd gevraagd om met hun leerlingen naar een centraal punt in hun deelgemeente te fietsen. Daar worden de leerlingen opgewacht door het verkeerseducatieteam van Stad Brugge en Lokale Politie Brugge. Zo konden alle controles zeer efficiënt en vlugger konden verlopen. 68 Brugse klassen tekenden in op dat aanbod.

De fietsen worden gecontroleerd op alle verplichte uitrusting bij zichtbaarheid minder dan 200 meter. Dan moet een fiets voorzien zijn van een licht zichtbaar vanop 100 meter, goed werkende remmen, een bel, een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, in elke pedaal twee gele of oranje reflectoren. In het wiel moeten twee oranje dubbelzijdige reflectoren zitten of een reflecterende strook op de band. Meer info hierover staat op www.pastip.be.

Fietsen grotendeels niet in orde

Nog niet alle resultaten werden verwerkt maar de eerste cijfers zijn niet goed. Van de 580 gecontroleerde fietsen waren er 69,48 procent niet in orde. In 43,97 procent van de gevallen ging het over geen of geen goed werkende fietsverlichting. Dat is toch wel een verontrustend cijfer. In deze voorlopige resultaten is een forse stijging tegenover vorig jaar te zien. Stad Brugge doet hierbij een oproep naar alle ouders om de fiets van hun kinderen te controleren.

Een éénduidige verklaring voor deze hoge cijfers is er niet meteen. Men stelt vast dat heel wat fietsen die bijvoorbeeld online of in Nederland werden aangekocht, niet voorzien zijn van de onderdelen zoals opgenomen in de Belgische wetgeving. Ook steeds meer fietsen hebben lichten op batterijen en die raken wel eens op. De meest voorkomende tekorten bij deze fietsen zijn reflectoren in de wielen en een witte reflector vooraan.

Kaart met aanduiding van gebreken

Alle leerlingen kregen een kaart mee waarop eventuele gebreken werden aangeduid.  Er wordt gevraagd aan de ouders om de aangeduide tekorten zo snel mogelijk in orde te brengen. Elke klastitularis kreeg ook een overzicht van alle tekorten zodat de school na enkele weken een hercontrole kan organiseren.

De afgelopen weken en maanden werden er al repressieve controles uitgevoerd door de politie. Ook worden de tekstkarren her en der opgesteld om aandacht te vragen voor de fietsverlichting. Brugge zal de volgende maanden ook nog fietslichtjes uitdelen op centrale plaatsen.