Stad voorziet aangepast plan om Bruggelingen te laten zwemmen in Coupure

27
May
2020

Het Brugse stadsbestuur besliste afgelopen week om, ondanks de corona-maatregelen, terug een zwemzone in te richten aan de Brugse Reien. Het concept van vorig jaar wordt aangepast:

  • afstandsregels van tel
  • toegang tot ponton beperkt tot 1 persoon per 10m² (maximum 30 personen)
  • reservatiesysteem
  • circulatieregels op het ponton
  • geen kleedkamers
  • zwemmers moeten zwemkledij al dragen bij aankomst.

Ook nieuw dit jaar is dat de toegangskade niet meer aan de kant van de Coupure staat, maar wegens werkzaamheden verhuist naar de overkant van het water, onder de bomen van de Predikherenrei.

De zwemzone opent op zaterdag 27 juni en sluit op 31 augustus. Zwemmen zal mogelijk zijn tussen 13 u. en 20 u. De zwemzone is ongeveer dertig meter lang, 14 meter breed en 2,5 meter diep. Een klein peuterbadje (ongeveer 15cm diep) zorgt voor verfrissing bij de kleinsten. De bomen langs de kade en luifels creëren de nodige schaduw.

"Blikvanger is en blijft natuurlijk het ponton in het midden van de historische Brugse Reien. Je kan er rustig een boekje lezen of wat zonnen, afgewisseld met een frisse duik in het water. Redders zien toe op de veiligheid en houden toezicht tijdens de openingsuren van het ponton", vertelt schepen van Sport Franky Demon.

Rust buurtbewoners garanderen

"Zoals vorig jaar streven we er naar om het  zwemmen zowel voor de zwemmers als de buurtbewoners aangenaam te maken. Zo is het ponton enkel toegankelijk tijdens de openingsuren van de zwemzone en voorzien we nachtbewaking, aansluitend op de uren van de redders. Het ponton is ook volledig afsluitbaar", aldus burgemeester Dirk De fauw.

Om de rust voor de buurtbewoners te garanderen, zijn nachtelijke activiteiten op het ponton niet toegelaten en is er geen toelating voor alcohol of versterkte muziek. We zagen dat dit vorig jaar goed werkte en er geen overlast was voor de buurt.

Er kan natuurlijk enkel maar gezwommen worden indien de waterkwaliteit goed is. Hiervoor wordt de waterkwaliteit wekelijks gemeten. Indien die niet goed blijkt, kan er dus niet gezwommen worden. Tijdens de warme zomer van vorig jaar konden we gelukkig al vaststellen dat alle metingen goed waren. Het boezemt ons alvast vertrouwen in.

Ultrasoon toestal tegen blauwalg

Om de groei van blauwalg te voorkomen, installeert de Stad een ultrasoon toestel en wordt het water belucht, zodat voldoende zuurstof in het water komt. De Vlaamse Milieumaatschappij en het stadslabo houden dit alvast goed in de gaten.

In juni volgt meer info over hoe een plaatsje kan gereserveerd worden om te gaan zwemmen in de Coupure.