Stadsarchief publiceert 'Een droom van een stad'

9
dec
2020

Op 1 januari 2021 zal het een halve eeuw geleden zijn dat Brugge fusioneerde met zijn toenmalige randgemeenten Sint-Andries, Sint-Michiels, Assebroek, Sint-Kruis, Koolkerke, Dudzele en Lissewege. Eric Van Hove blikt terug op die vijftig jaar, waarin Brugge Brugge bleef, maar waar de stadskern en de rand toch ook een hele gedaantewisseling ondergingen.

Bruggelingen zijn fier op hun stad, zijn geïnteresseerd ook in de geschiedenis van hun stad. Maar 90% van de Brugge-boeken gaan alleen over de historische stadskern, terwijl ondertussen toch vier op de vijf Bruggelingen in de rand wonen.

Radio- en televisiemaker Kurt Van Eeghem, die van Zeebrugge afkomstig is, gooide de knuppel in het hoenderhok: “Brugge is de schoonste stad van ’t land, de binnenstad is werelderfgoed, maar de rand is een ràmp. Voilà!”

Maar is dat wel zo? Kennen wij de rand van Brugge eigenlijk wel? Eric Van Hove wilde de uitdaging aangaan en begon aan zijn kruisweg door de Brugse rand, in veertien staties. Aan de hand van een markante woning, een wat miskende architect of een belangrijke stedenbouwkundige, schetst hij zo de geschiedenis en de evolutie van de rand van Brugge: de stad wordt rand, de rand wordt stad.

Architectenwoning Huib Hoste

Zijn tocht vangt aan bij de architectenwoning van Huib Hoste, ooit de pionier van de hedendaagse architectuur in België, maar verder heeft hij het ook over de groene entree van Brugge van Jozef Lantsoght, over de kwaliteitsvolle villa’s en tuinen van Arthur Degeyter en over de modernistische woningen van Axel Ghyssaert.

Maar dit boek en deze tocht blijven niet hangen bij architectenwoningen, de auteur gaat ook op zoek naar het verhaal achter de eerste sociale woningen in Sint-Jozef, de cité van Zwankendamme, de tuinwijk van Zeebrugge. En op de tocht is er ook veel aandacht voor hedendaagse architecturale realisaties in de rand, die mee het beeld van Brugge in de 21ste eeuw zullen bepalen.

Deze tocht mondt uit in een toekomstverhaal: waar moet het heen met deze stad, met zijn haven en zijn toerisme? De steden van morgen worden geconfronteerd met globale uitdagingen zoals de klimaatopwarming, de blijvende migratiebewegingen en de strijd om de data. Maar think global, act local. De stad blijft een niveau waar je nog écht in het dagelijkse leven het verschil kan maken.

Onovertroffen driehoek met kust, historische stad en groene gordel

Burgemeester Dirk De fauw: “Brugge heeft ondertussen in die halve eeuw een hele evolutie doorgemaakt. Eric Van Hove, de auteur van dit boek, zei het al: vier op de vijf Bruggelingen wonen nu in de rand en in ons beleidsprogramma 2019-2024 besteden we daar extra aandacht aan. En we zullen inderdaad ook onze blik moeten verruimen, naar de hele Brugse regio: dit is geen pleidooi voor verdere fusies, gemeenten als Oostkamp en Zedelgem tellen nu ook al meer dan 20.000 inwoners en zijn leefbare entiteiten op zich. Maar inderdaad moeten we steeds meer problemen – denk maar aan de mobiliteit – in een ruimer verband zien.

Eigenlijk hebben we hier een onovertroffen driehoek, die zijn gelijke in Vlaanderen niet heeft: de kust en de zee, een Europese historische stad, en de groene gordel van het Brugse Ommeland. Zeker na corona kan dit ook passen in een toekomstig en duurzaam toerismeverhaal.”

Brugge-boek met nieuwe invalshoek

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Auteur Eric Van Hove heeft in alle onafhankelijkheid kunnen werken aan deze publicatie en hij heeft er iets moois van gemaakt. In dit boek schetst hij op zijn manier een soort geschiedschrijving en evolutie van de rand van Brugge in de 20ste eeuw. Een nieuw Brugge-boek, maar wel een met een specifieke invalshoek en daardoor een aanwinst in de grote Brugge-bibliotheek.”

Bruggelingen, plus est en vous: bouw verder mee aan deze droom van een stad, aldus nog de auteur, die mee aan de wieg stond van de stadskrant De Lastige Bruggeling en jarenlang kritische stadsjournalist was in Brugge. Hij lanceerde de oproep “Brugge, word wakker” in de aanloop naar het Europese Culturele Jaar 2002 en werd nadien kabinetschef van de burgemeester en verantwoordelijke van het Stedenfonds in Brugge.


 

“Droom van een stad” is een uitgave van het Brugse Stadsarchief, telt 176 bladzijden, is rijkelijk geïllustreerd en knap vormgegeven en kost 19,95 euro. Vanaf 9 december verkrijgbaar in alle Brugse boekhandels. Bestellingen kunnen ook: een e-mail naar stadsarchief@brugge.be, en dan 25 euro (verzendingskosten inbegrepen) op rekeningnummer BE 32 4700 3093 1102 van de vzw Levend Archief.

Contactinformatie