Stationsplein

Wat

Het stationsplein is een van de meest gebruikte pleinen van Brugge. Maar naast het plein bevindt zich ook het belangrijkste knooppunt van De Lijn. Door het dagelijks intensief gebruik en de veranderende comforteisen van de vele pendelaars drong een vernieuwing van het busstation zich op:

 • Op de verschillende piekmomenten konden de bussen niet langer veilig een halte houden aan een perron.
 • Het voormalige busstation bood onvoldoende comfort, ruimte en beschutting. Verzakkingen in de verharding in kasseiklinkers zorgden bovendien voor plasvorming.

Het nieuwe busstation bevindt zich op dezelfde locatie als voorheen, maar is iets groter. Dit om meer comfort, een beter overzicht, meer coherentie en meer veiligheid te bieden. De Lijn en Stad Brugge maakten de plannen op in samenspraak met Ruimte Vlaanderen, AWV en de NMBS:

 • De bushaltes zijn zodanig herschikt dat een veiliger en overzichtelijker geheel ontstaat. Voor een optimale circulatie van het busverkeer is er een opsplitsing tussen de stadsbussen die richting stadscentrum rijden en de streeklijnen die richting deelgemeenten rijden.
  • Het aantal halteplaatsen voor stadslijnen stijgt naar 13. De halteplaatsen voor de stadslijnen bevinden zich aan de randen van het busstation en zullen achter elkaar aanschuiven zodat ze onafhankelijk kunnen vertrekken.
  • In het midden van het busstation komen 10 dubbelzijdige perrons voor de streeklijnen.
 • Er komen meer overdekte perrons die ruimer en ook toegankelijker zijn - ook voor minder mobiele mensen en mensen met een visuele beperking.
 • Er zijn 15 standplaatsen voor taxi’s voorzien.
 • Aan de zijkant van het stationsgebouw komt een nieuwe lijnwinkel met wachtruimte en verderop richting park is er een personeelspaviljoen. Deze 6 constructies brengen door hun open en transparante vormgeving een duidelijk eenheid op het plein.
 • Om de reizigers en buschauffeurs te informeren worden nieuwe elektronische informatieborden geplaatst.

Doel

De vernieuwing van het busstation naast het stationsplein zal meer comfort en veiligheid bieden aan de vele gebruikers van het openbaar vervoer. Door de heraanleg s wordt de stationsomgeving verder opgewaardeerd.


Timing

Afgewerkt sinds midden maart 2017

Deel deze pagina