Start renovatiewerkzaamheden Conservatorium

11
jun
2020

Op maandag 8 juni startten de renovatiewerkzaamheden aan het Conservatorium. Het gebouw is één van de vele bijzondere locaties in de stad. In 1742 verrees hier een stijlvol stadspaleis door de heer Albert Claesman. Het woonhuis is gebouwd volgens het Franse principe ‘entre cour et jardin’.
Dit typeert nog steeds het herenhuis. Sinds 1974 is het stedelijk Conservatorium van Brugge beschermd als monument.

Stad Brugge wil het gebruik door studenten, leerkrachten, directie en bezoekers van dit gebouw verbeteren en tegelijkertijd ook een aantal aanpassingswerkzaamheden doorvoeren. Deze werken worden nu gestart, onder begeleiding van architectenbureau TV S T U D I O B O N T & AIKO.

Schepen van Patrimoniumbeheer en Energie Minou Esquenet: “De grondige renovatie bestaat uit functionele aanpassingswerkzaamheden, met aandacht voor brandveiligheid en het verbeteren van de akoestiek in alle klaslokalen. Daarnaast zal de verbouwing ervoor zorgen dat het gebouw maximaal wordt ingezet, zodat de ruimte ook de goede organisatie van het Conservatorium ondersteunt.

Opdeelbare muziekklas

 

Hiervoor worden onder meer de administratieve ruimtes en de personeelslokalen grondig herbekeken. Bijkomend wordt ook voorzien in een nieuwe polyvalente zaal en een opdeelbare muziekklas.”

“Deze ingrepen zijn eveneens een ideaal moment om energiebesparende maatregelen te nemen en de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren. Er wordt geïsoleerd waar mogelijk, LED-verlichting voorzien en de ramen worden vervangen en waar nodig voorzetramen geplaatst”, zegt schepen Minou Esquenet.

De bestaande verwarmingsinstallatie die dateert van 1998 wordt volledig vervangen en gekoppeld aan een systeem van vloerverwarming op het gelijkvloers in combinatie met ingebouwde ventilo-convectoren op de verdieping.

Tot eind 2021

 

Daarnaast wordt gecontroleerd geventileerd met warmte-recuperatie om het comfort te verhogen. Bijkomend wordt zonne-energie ingezet door - op de dakdelen die niet vanop straat zichtbaar zijn - fotovoltaïsche panelen te plaatsen. Ten slotte wordt regenwaterrecuperatie toegepast voor alle toiletten. 

Schepen van Onderwijs Ann Soete: "Het Conservatorium is gerenommeerd tot ver buiten Brugge omwille van haar voortreffelijke opleidingen en voor het voortbrengen van fenomenale artiesten die als ambassadeurs voor de stad de wereld veroveren met woord, dans en muziek. Deze fantastische school geniet dan ook de volle aandacht van het stadsbestuur dat wil investeren in haar ambassadeurs."

De werken zullen lopen tot eind 2021.