
De winkelstraat de Steenstraat heeft een groenere aanblik. In de straat werden zeven groenzones aangelegd en aangeplant met bloemen, planten en bomen. Het groen, de bomen en de bloemen geven een aangename sfeer aan de winkelstraat. Om de winkelstraat nog groener en gezelliger te maken, doet de Stad een oproep aan alle winkeliers om een gevelplant te plaatsen.
Wijziging bushalte, extra laad- en loszones en meer fietsnietjes
De werkzaamheden in de Steenstraat startten op 7 november. De bestaande parkeerplaatsen aan de kant van de pare huisnummers werden tot laad- en loszones omgevormd. Deze nieuwe laad- en loszones moesten nog verder uitharden, maar zijn vanaf vandaag, 9 december, volledig toegankelijk.
Als bijkomende fietsenstalling worden dertig extra fietsnietjes geplaatst. De duo-fietsenstaanders op de Markt kunnen hierdoor weggehaald worden.
Ook de bushalte in de Steenstraat zal verwijderd worden. Bussen van de Lijn rijden al sinds 1 november 2022 niet meer door de Steenstraat. De bushalte in de Steenstraat wordt weggehaald en de vrijgekomen ruimte zal in 2023 ook onthard worden. Brugge wil in deze vrij gekomen ruimte ook meer planten en bomen voorzien.
Zeven groenzones
In totaal zal er in de straat 180 m² onthard zijn door het toevoegen van extra groenzones aan huisnummers 16, 24, 34, 42, 48, 78 en 84 en aan de Sint-Salvatorskerk. Momenteel zijn al zeven groenzones gerealiseerd, dit bedraagt al een ontharding van zo’n 55 m².
Narcissen en verschillende soorten vegetatie, waaronder vergeet-mij-nietjes, werden al aangeplant. Ook staan er zeven nieuwe bomen in de plantvakken.
Twee gele kornoeljes, drie steeneiken, een Japanse sierkers en een schijnhulst zullen de straat mooier maken.
Een groenere straat is een aangenamere straat
Het stadsbestuur spoort alle winkeliers aan om een gevelplant aan te vragen, want dit maakt de straat nog groener, gezelliger en aangenamer. Kleinschalig groen is ook functioneel, want het kan bijdragen tot verkoeling tijdens warme zomers en zorgt voor extra isolatie van gebouwen in de winter. Op verschillende plaatsen in de binnenstad zijn er onthardings- en vergroeningswerken aan de gang. In ontharde zones kan water infiltreren, wat zorgt voor een beperking van de wateroverlast bij zware regenbuien.