Stelsel leren en werken

Wat is het stelsel 'Leren en Werken'?

Als je voltijds leren om de één of andere manier niet meer ziet zitten, kan je overschakelen naar het stelsel van 'Leren en Werken'.

In dit systeem leer je een beroep op de werkvloer (component werkplekleren). Daarnaast krijg je nog les in de klas (component leren). Het is de bedoeling dat deze combinatie van leren en werken bestaat uit ten minste 28 uren engagement per week. Je bent hier dus voltijds mee bezig.

Let op Informeer je goed vooraleer je deze keuze maakt. Ga vooraf na of je om de juiste redenen voor dit stelsel kiest want je keuze heeft grote gevolgen. De stap naar de werkvloer veronderstelt ook dat je de handen uit de mouwen wil steken, afspraken kan nakomen, leergierig bent en leiding kan aanvaarden…

Eens je hebt beslist over te schakelen naar het stelsel van 'Leren en Werken', heb je de keuze tussen 2 onderwijssystemen: het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) of de Leertijd.

De filmpjes hieronder tonen twee getuigenissen over het systeem van 'deeltijds leren en werken'.

Voor meer informatie over deze 2 systemen in Brugge kan je ook hier terecht:

Het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO)

De Leertijd

 

Wil je nog meer uitleg over het stelsel 'Leren en Werken' en het verschil tussen de 2 systemen hierboven, neem dan zeker een kijkje op Onderwijskiezer