Stormtij

 1. Nieuwsbericht
 2. Veel gestelde vragen
  1. Is er reden tot ongerustheid?
  2. Heeft het zin dat ik zandzakken leg?
  3. Kan ik zandzakken krijgen?
  4. Waarom kan ik geen zandzakken krijgen?
  5. Moet ik preventief evacueren?
  6. Wat zijn de verwachte waterstanden?
  7. Wat is een normale waterstand in Zeebrugge?
  8. Mag ik op het strand?
  9. Mag ik op de Saint Georges Day-wandeling?
  10. Mag ik op de Zeedijk?
  11. Welke maatregelen worden er getroffen in Zeebrugge?

Nieuwsbericht 12-01

Het KMI waarschuwt voor hoge waterstanden aan de kust en in de haven van Zeebrugge in de loop van vrijdag 13 januari. De piek wordt verwacht omstreeks 14 uur. Het hoogtij gaat ook gepaard met stevige rukwinden tot 90 km/u.
De hulpdiensten en Stad Brugge zijn momenteel volop bezig om de nodige en gepaste maatregelen te treffen.
Aan de inwoners, bezoekers en toeristen in Zeebrugge wordt gevraagd om:

 • Regelmatig de website en Facebookpagina van de Stad of politie te raadplegen (www.facebook.com/destadbrugge - www.facebook.com/pz5444).
 • Het strand en de Saint-George's Day-wandeling niet te betreden op vrijdag 13 januari tot nader bericht.
 • Het provinciaal verbod op het uitoefenen van brandingssporten op vrijdag 13 januari te respecteren. Met brandingssporten wordt bedoeld ‘elke vorm van sportactiviteit beoefend met tuigen (surfplanken, peddels, windsurftuigen, jetski’s, jetscooters, kites, pedalo’s, rafts, …) die zee kiezen vanaf het strand’.

Daarenboven wordt er deze middag preventief een keerwand geplaatst aan de Vandammesluis (van aan de sluisdeur tot een stuk voorbij de Zweedse Kaai) en ook één aan de Visartbrug.

Wie vragen heeft kan terecht via de Facebookpagina van de stad Brugge of van lokale politie Brugge, via mail op info@brugge.be of naar het speciaal ingerichte noodnummer Post Brugge: 050 44 84 84. De medewerkers van de Stad en de politie zullen de vragen zoveel mogelijk beantwoorden.

- Stad Brugge: www.brugge.bewww.facebook.com/destadbrugge - 050 44 8000
- Lokale politie Brugge: www.politiebrugge.be - www.facebook.com/pz5444

Veel gestelde vragen

1. Is er reden tot ongerustheid?
Volgens de huidige scenario’s en met de huidige maatregelen is de kans op een overstroming miniem. Indien de voorspellingen alsnog wijzigen, zullen er bijkomende maatregelen getroffen worden, maar op vandaag is er geen reden tot ongerustheid.

2. Heeft het zin dat ik zandzakken leg?
Voorlopig heeft het weinig zin om zandzakken te plaatsen. Volgens de huidige voorspellingen en met de huidige maatregelen is de kans op overstroming immers miniem.

3. Kan ik zandzakken krijgen?
Voorlopig worden geen zandzakken uitgedeeld. Indien dit nodig zou zijn, wordt de plaats van afhalen meegedeeld op deze website.

4. Waarom kan ik geen zandzakken krijgen?
De zandzakken worden momenteel voorbehouden voor de hulpdiensten die ze kunnen inzetten op de meest prioritaire punten om te voorkomen dat het water over de dijken/kades komt. In het huidige scenario wordt geen overstroming verwacht.

5. Moet ik preventief evacueren?
Voorlopig wordt er niet opgeroepen om preventief te evacueren. Met de huidige voorspelling is dit niet aan de orde. 

6. Wat zijn de verwachte waterstanden?
Vandaag (13/01) omstreeks 14u wordt een waterstand verwacht van 5,6 m TAW. Deze nacht 14/01 om 1.50u wordt een waterstand verwacht van 5,75 m TAW. 

7. Wat is een normale waterstand in Zeebrugge?
De normale waterstand is tussen 4,3m en 4,8m TAW.

8. Mag ik op het strand?
Vrijdag 13/01 en vrijdagnacht op zaterdag wordt afgeraden het strand te betreden tot nader bericht. Daarnaast geldt er op 13/01 sowieso een provinciaal verbod op het uitoefenen van brandingssporten (kiten, strandsurfen, ...).

9. Mag ik op de Saint Georges Day-wandeling?
Vrijdag 13/01 en vrijdagnacht op zaterdag wordt afgeraden de Saint Georges Day-wandeling te betreden. Er zal politie aanwezig om de mensen van de wandeling te houden.

10. Mag ik op de Zeedijk?
De Zeedijk is toegankelijk, ook op vrijdag 13/01. De politie zal toezicht houden.

11. Welke maatregelen worden er getroffen in Zeebrugge?
Hulpdiensten plaatsten preventief een keerwand aan de Vandammesluis (van aan de sluisdeur tot een stuk voorbij de Zweedse Kaai) en de Visartbrug.

Deel deze pagina