Is er in jouw buurt een perkje of een plantvak waar je zelf graag in zou werken? Heb jij groene vingers? En ben je fan van (nog meer) groen in je straat? Dan kan je voortaan voor dat stukje openbaar groen zelf aan de slag!

De stad wil jou graag de kans geven om mee te werken aan een mooier en groener straatbeeld. Zo kan je ons meehelpen om de groenzones in de stad te onderhouden en te beheren.

Daarom roepen we het peter- en meterschap in het leven en dragen we een stukje openbaar groen over aan een ‘peter’ of ‘meter’ voor het onderhoud ervan. Zo help je mee het straatbeeld te bepalen en krijg je ook inspraak over het plantvak in jouw straat.

Voel je het al kriebelen? Lees dan snel verder hoe je je kan aanmelden als kandidaat!

Voorwaarden

Voor wie?

Als inwoner van Brugge kan je het peter- of meterschap voor één of meerdere straattuinen aanvragen, ook als je hier niet je hoofdverblijfplaats hebt.

Je dient zelf een aanvraag in of spreekt samen met je buren af om samen het plantvak te beheren, in het laatste geval moet je één contactpersoon aanduiden.

Voor welke groenzones?

  1. Reeds aangeplante vakken: je onderhoudt de bestaande beplanting in de straattuin, gekozen door de dienst Openbaar Domein.
  2. Nog niet aangeplante vakken: in samenspraak met onze dienst Openbaar Domein kies je de meest geschikte beplanting om te onderhouden. De gekozen beplanting levert en plant onze dienst zelf aan, uitgezonderd de planten voor eigen gebruik.

Het volledige reglement met de voorwaarde.

Procedure

Hoe stel je je kandidaat?

  1. Je dient je aanvraag in via het online webformulier of telefonisch via 050 44 85 85
  2. Je verklaart je, door het indienen van je aanvraag, akkoord met het reglement.
  3. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging.
  4. Een bordje zal geplaatst worden in het plantvak door onze dienst, zodat het duidelijk is voor de onderhoudsploegen van de stad en omwonenden dat jij dit plantvak beheert/onderhoudt.
  5. Proficiat, je bent nu peter of meter!