Strandfietsroute: veilig en comfortabel van Brugge naar Zeebrugge fietsen

28
jun
2021

Download hier de strandfietsroute

Begin juli 2021 is Brugge met de Strandfietsroute (14km) een nieuwe recreatieve route rijker. “Met de realisatie van onder meer de A11 was het als fietser niet altijd even evident om comfortabel van Brugge naar Zeebrugge te rijden”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Nochtans is een veilig en comfortabel tracé perfect mogelijk. Vandaag plaatsen we het eerste bordje dat vertrekt aan de oude spoorwegbedding in Sint-Pieters om te eindigen aan de Zeebrugse Strandwijk.”

Het initiatief van de Strandfietsroute kwam van de Fietsersbond Brugge. Voorzitter Geert Demeyere: “We kregen vaak vragen van onze leden of er een veilige route was. Zeker met de aanleg van de A11 was het beeld ontstaan dat de fietslink tussen Brugge en het Noorden met ook Lissewege en Zeebrugge niet mogelijk of toch eerder moeilijk en gevaarlijk was. Dat beeld klopt zeker niet. Akkoord, het is soms wat zoeken, vandaar dat onze vrijwilliger Xavier een route uitstippelde die het stadsbestuur nu bewegwijzert.

Glimp toekomstige fietssnelweg F31

Het is een aangename route geworden die je ten Noorden van de A11 brengt langsheen diverse landelijke wegen. Dichterbij Brugge ontdek je dan weer veelal onbekende fietspaden die je doorheen onder meer de Blauwe Toren leidt. Vergeet hierbij het beeld van fietsen langs drukke wegen met vrachtwagens. Denk wel aan Zeveneke als een landelijke weg ‘achter’ de oude Philips-site, parallel met de Pathoekeweg. Ongetwijfeld een verrassing voor velen. Wat ons ook charmeert, is dat je af en toe al een glimp ontdekt van de toekomstige fietssnelweg F31. Zo kruis je de Kolvestraat waar binnen een tweetal jaren dankzij de Provincie een fietsersbrug zal verrijzen.”

Vandaag, zaterdag 26 juni, worden de eerste borden geplaatst aan de Krakeleweg, waar ter hoogte van het begin van de oude spoorwegbedding de Strandfietsroute start. “Het is de ambitie om eind volgende week, bij de start van de zomervakantie het laatste bord te plaatsen. 


“We nodigen iedereen uit om het breedste strand van de Vlaamse kust en de gezellige jachthaven aan de oude Vismijn met de fiets te komen ontdekken. Uiteraard is dit ook een uitnodiging voor de Zeebruggenaren om op hun stalen ros te springen en Brugge te komen ontdekken. Voor hen start de fietstocht aan het fietspad langs de Elia-site, juist aan de overzijde van de Kustlaan tegenover de Strandwijk.”