Summer School Brugge: summer in the city

Steden en gemeenten moeten voortdurend evolueren om zichzelf futureproof te maken. Thema’s als duurzaamheid, innovatie, organisatie- en stadsontwikkeling staan daarbij steevast bovenaan de agenda.
 
Stad Brugge organiseerde van woensdag 28 tot vrijdag 30 augustus 2019 een summerschool om samen met algemeen directeurs, adjunct-algemeendirecteurs, managementteamleden en stafmedewerkers van andere centrumsteden na te denken over deze topics.

Tijdens deze verrassende driedaagse toonden we aan de hand van lezingen, bezoeken, panelgesprekken en workshops hoe we in Brugge met deze uitdaging omgaan. Uiteraard was het ook de bedoeling dat we onderling ervaringen uitwisselden, brainstormden en inzichten verwierven.

Rechts staan de presentaties die tijdens deze Summer School werden gegeven.

Programma woensdag 28 augustus

Ontdek de  duurzaam ontwikkeling binnen onze stad, zowel interne als externe veranderingen.

Colin BeheydtVoel je welkom in ‘Mijn Brugge’, een laagdrempelige ontmoetingsplek van Stad Brugge. Wordt meegezogen in het  organisatieveranderingsverhaal van de Stad (NENO). Colin Beheydt, algemeen directeur van Stad Brugge en Myriam Caes, organisatiecoach, stellen dit aan je voor.

Beweeg vervolgens in het ‘innovatief living lab’ (beweeglabo) van KULeuven en geniet van de ‘rooftop-view’ bij een lekkere lunch.

 

 

Verdiep je in de stads-en projectontwikkelingen en bezoek niet enkel op virtuele wijze enkele nieuwe complexen, maar laat je ook onderdompelen in de Sint-Godelieveabdij van de stad. Bedenk mee een passende bestemming die aansluit bij deze stilteplek.

Sint-GodelieveabdijDrink een verfrissend aperitiefje in de tuinen van de abdij alvorens we ons verdiepen in een uitdagend stadsspel, gevolgd door een diner met zicht op de reien.

 

 

Programma donderdag 29 augustus

Ontdek het duurzaam ondernemende Brugge, onze clean port en het verbindend toerisme.

Word wakker met vier pecha kucha’s.

  • Tom Van den Broele, CEO van Vanden Broele Group, verwelkomt ons en werpt licht op duurzaamheid in zijn groep.
  • Isabelle D’Hooghe, HR coördinator Concertgebouw Brugge over duurzaam personeelsbeleid
  • Xavier Vanneste, CEO van Brouwerij De Halve Maan over zijn bierpijplijn.
  • Bruno D’hont, CEO van Verimpex over circulaire economie

Stap in de bus en luister naar Koen Timmerman, coördinator gebiedsgerichte werking en klimaat, over sociale projecten in Sint-Pieters en Zeebrugge. 

havenrondvaartBoarding…voor een havenrondvaart.

Beklim de nieuwe cruiseterminal en eet een broodje 'with a view'.

Luister naar Patrick Van Cauwenberghe, Business Intelligence Director Port of Zeebrugge, over de Brexit en clean port. 

Vergaap je even aan het cruiseschip en luister naar Dieter Dewulf, directeur van Toerisme Brugge, die je ons plan voor een leefbare stad, wanneer we van 7,4 miljoen toeristen in 2018 naar 11,2 miljoen toeristen in 2030 gaan, onthult.

Word één van die bezoekers en neem het toeristenbootje.

Ontdek onze fair trade Sjokla bij een afterwork drankje en schuif ’s avonds de voeten onder tafel in een 15de eeuwse geklasseerde ambtswoning.

Programma vrijdag 30 augustus

Ontdek ook het andere Brugge, de stad van jongeren en duurzame innovatie.

logo RepubliekGeniet van een ontbijt in het hippe stadscafé, de Republiek, waar je nadien vergast wordt op het boeiend verhaal van hoe een leuke plaats uitgroeide tot hét verbindend hart van de stad door co-creatie, lef en innovatie. Luister naar het verhaal van Bart Geernaert en Lennart Claeys en verdiep je in dit cultuurhuis/stadsbioscoop/huis voor jonge creatieve makers in het hart van de stad met een grand café en restaurant. Bezoek ook het ondernemers/jongerenproject TURBO en Handmade in Brugge.

Wees onder de indruk van de vernieuwende plannen van de hoofdbibliotheek die samen met de innovatieve en vergaande samenwerkingen op diverse vlakken een integraal buurtverhaal wil ontwikkelen met het project ‘Stadsrepubliek’ en de bibliotheek als ontmoetingsruimte wil centraal stellen.

house of timeKom tot rust in House of Time en sta versteld hoe de oude industriële site Du Pont (Gistfabriek) langs het kanaal wordt geherprogrammeerd en geactiveerd.

 

 

 

Wees verbaasd hoe ‘Raumlabor ‘het individualisme doorbreekt en de lokale jeugd zelf een oplossing laat zoeken voor hun sociale en maatschappelijke problemen.

Raumlabor

Eet een sociaal verantwoord broodje in deze mooie omgeving en sta samen met je Summer School-collega’s bij een afsluitende drink stil hoe we de duurzame lessons learned in deze Summer School kunnen omzetten in acties in de eigen organisaties.

Fiets met Quasimundo doorheen de stad en krijg een introductie in de geschiedenis maar ook in het dagelijkse leven in Brugge. Laat je meetronen naar al die andere plekjes, weg van de drukte.

Prijs

Voor 320 euro excl. btw (21 procent) kan je:

  • alle lezingen en workshops meevolgen
  • genieten van lunch en avondmaal op bijzondere locaties

Inschrijven

Schrijf je in door te mailen naar  summerschool@brugge.be voor 28 juni. Opgepast: het aantal inschrijvingen is beperkt!
Voor meer info kun je terecht bij myriam.caes@brugge.be en kim.vannieuwenhuyze@brugge.be

De factuur volgt na je inschrijving via e-mail.

Accommodatie

We zochten enkele hotels voor je uit waar je aan voordeeltarief kunt overnachten. Om van dit tarief te kunnen genieten moet je boeken via onderstaande link. Opgepast, het voordeeltarief blijft slechts geldig tot:

Martins: 28 juni 2019
Ibis Budget: 15 juni 2019

https://secure.meetinginbrugge.be/extendedSearch?package=2174&lang=nl&start=28-08-2019&end=29-08-2019

Deel deze pagina