Tentoonstellingen en activiteiten in het Stadsarchief

Tentoonstellingen

Gratis expo in het Stadsarchief:

Erfgoeddag Brugge 2023

Thema: Beestig!
Expo loopt van zondag 23 april 2023 (Erfgoeddag) tot en met 30 juni

"Beer en zwaan: Brugges beestige duo"

De beer en de zwaan zijn twee iconische dieren voor Brugge. Al eeuwenlang bepalen ze mee het beeld van de stad. De beer mag zich zelfs de oudste bewoner van Brugge noemen. Het verhaal hierachter ontdek je, samen met verschillende andere verhalen en weetjes over de Brugse beren en zwanen, in een kleine maar fijne tentoonstelling in het Stadsarchief. De expo brengt ook hulde aan wijlen Jan Desmedt, oprichter van Mendop vzw (Mens en Dier op Papier).
In samenwerking met Mendop vzw en Openbaar Domein Stad Brugge.

De tentoonstelling loopt tot en met 30 juni. Op weekdagen dagelijks tijdens de openingsuren van het Stadsarchief en in het weekend telkens van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Reserveren is niet noodzakelijk.


125 jaar Gistfabriek in Brugge | Gratis | Buitenexpo aan de Komvest tot en met 30 september 2023

Deze expo kwam tot stand met medewerking van het Stadsarchief.

De geschiedenis van de fabriek gaat terug tot 1860 met de familie Verstraete-Lycke. Deze familie baat er een landbouwstokerij uit. In 1897 begint Jules Verstraete er een gistfabriek, die vrijwel meteen in handen van de Nederlandsche Gist en Spiritusfabriek uit Delft komt. In 1969 veranderen de bedrijfsactiviteiten naar de productie van enzymen. Hoewel de fabriek al jarenlang Genencor International heet, staat ze in de volksmond nog steeds als de Gistfabriek bekend.

De geselecteerde foto's zijn historische beelden die behoren tot de meer dan 2.000 foto's afkomstig uit het bedrijfsarchief dat sinds 2017 in het Stadsarchief wordt bewaard. Deze foto's zijn ondertussen gedigitaliseerd en ook te bekijken via www.beeldbankbrugge.be. Ze tonen de uitbouw van de fabrieksgebouwen doorheen de jaren, personeelsfeestjes en nog veel meer.Activiteiten

Voorjaarslezing | organisatie Levend Archief

Onderwerp:  Publieke groepsportretten in Brugge (1650 – 1800)
Datum: Donderdag 4 mei 2023 om 19.30 uur
Spreker: Erik Muls

Wil je drie maandelijks Archiefleven ontvangen en onze activiteiten bijwonen? Dat kan! Maak je lid van Leven Archief, de vriendenkring van het Stadsarchief.

Contactinformatie