Terug van weggeweest: 515 groene stoelen op 18 locaties

2
apr
2021

De groene stoelen komen dit weekend terug in de Brugse stadsparken. In 2019 werden deze stoelen voor het eerst uitgezet. Na een positieve evaluatie kregen in 2020 twee extra locaties groene stoelen: de Koude Keuken en park Ter Poele. Dit jaar plaatst Stad Brugge 515 groene stoelen op 18 locaties.

“Ze zijn naast onze klassieke groene banken (460 in de binnenstad) intussen zeer gegeerd. Ze zijn het symbool geworden van Brugse stadsvernieuwing in het openbaar domein.  Door de stoelen komen de mensen samen in de Brugse publieke tuinen, onze parken en binnenpleinen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

In 2019 startte Stad Brugge een proefproject op om de stadsparken nog aantrekkelijker te maken voor inwoners en bezoekers. Het stadsbestuur besliste toen om vijf parken te voorzien van modulair parkmeubilair (losse groene stoelen). “Het project bleek al heel snel een schot in de roos te zijn. Daarom lanceerden we vorig jaar een tweede editie die samenging met een forse uitbreiding. Ook dit jaar krijgen de stadsparken het gezelschap van nog meer stoelen. Goed voor een totaal van 515 groene exemplaren op het Brugse openbaar domein”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“De groene stoelen staan ook in Parijs en New York. Het geeft de historische stad via verplaatsbaar stadsmeubilair een sexy en hippe look die aantoont dat de stad er ook is voor haar bewoners die kunnen vertoeven in de publieke ruimte.”

Divers aanbod 

Ook dit jaar is er weer een divers aanbod van groene stoelen. Zo zijn er stoelen met of zonder leuning, een eenzit- of een tweezit-lounge.

Burgemeester Dirk De fauw: “We houden uiteraard rekening met de geldende veiligheidsmaatregelen van de federale overheid en plaatsen de stoelen op een veilige afstand van elkaar. We rekenen er dan ook op dat onze inwoners en bezoekers dit ook doen en de coronaregels respecteren.”

Locaties

Dit jaar worden er stoelen geplaatst in het Hof Campers, Dr. Sebrechtspark, Koning Albert I-laan park (aan fontein), Koningin Astridpark, Het Minnewaterpark en het park aan het Oud-Sint-Jan  maar ook aan onze musea  Gruuthuse en Arentshof.

Ook op de Vesten worden opnieuw groene stoeltjes geplaatst, meer bepaald aan de Gentpoortvest, Begijnenvest, Kruisvest ter hoogte van de Carmerstraat/Rolweg, de Gentpoort, De Singel krijgen opnieuw groene stoelen. 

Ook Christus-Koning krijgt groene stoelen in het populaire Graaf Visartpark en het Baron Ruzettepark (dat ook een paviljoen krijgt naar aanleiding van de Triënnale) en ook het nieuwe park Katelijne (aan overkant van de Katelijnepoort).

In de deelgemeenten komen er 80 stoelen verspreid over twee parken: park Koude Keuken in Sint-Andries en park Ter Poele in Sint-Pieters.

Installaties Triënnale

De Burg is dit jaar een nieuwe locatie. “Daar plaatsen we er 40 in totaal op de dolomiet, onder de mooie platanen. Bovendien komen ook daar twee installaties van de Triënnale. Deze installaties samen met de groene stoelen zullen de Burg doen stralen. De tijdelijke kunst en nieuwe stoelen zijn passend op dit historisch plein.”

“De investering is zinvol, zeker in coronatijden waarbij voldoende zitmogelijkheden op het openbaar domein zeker niet onbelangrijk zijn. Ze wordt ook gesmaakt bij zowel de Bruggelingen als onze bezoekers”, zegt schepen Van Volcem.

“Een extra verplaatsbaar zitplaatsje in de natuur, wie houdt daar niet van? Ze zorgen voor iets extra’s in een kleurrijke en aangename parkomgeving. Groen is de kleur van de hoop en de groene stoelen en de zon zijn kleine dingen die in sombere dagen het verschil maken voor vele mensen ”, aldus burgemeester Dirk De fauw.