Thermografische luchtfoto

UPDATE: Om jouw gezondheid te beschermen en verspreiding van het CORONA-virus tegen te gaan zijn de zitdagen momenteel opgeschort.

Voor elke vraag vragen we eerst telefonisch (050/47 55 13) of per mail (energieloket@deschakelaar.be) contact op te nemen. 

Wil je graag weten of je dak goed geïsoleerd is?

Tijdens de nacht van 4 en 5 december 2016 werd een warmtefoto gemaakt van het grondgebied Brugge.  Een speciaal uitgerust vliegtuigje vloog tijdens deze twee nachten over Brugge en bracht met een thermische camera het hele grondgebied in kaart.

Je kan zelf je huis op de foto bekijken en nagaan waar en hoeveel warmte er via jouw dak ontsnapt: 

Klik hier en ga zelf aan de slag.

Volg wel zeker onderstaande procedure want enkel zo kun je tot een correcte conclusie komen.

Twijfel of vragen? Maak dan zeker een afspraak met het energieloket.

De kleuren op de kaart gaan van blauw (weinig warmteverlies) over groen en geel naar rood (veel warmteverlies).  Op het eerste zicht lijkt dit voor zich te spreken, maar om tot een correcte interpretatie van je woning te komen, dien je met een aantal zaken rekening te houden.

Wil je graag weten of je dak voldoende geïsoleerd is?
Op 4 en 5 december 2016 werd een warmtefoto gemaakt van het grondgebied Brugge. Je kan deze vanaf nu raadplegen in het Energieloket van vereniging De Schakelaar.

Samen met een medewerker kan je nagaan of je dak goed geïsoleerd is, of als er nog ergens warmte verloren gaat. De interpretatie van deze foto hangt af van een aantal factoren, het is belangrijk om in gesprek te gaan over jouw situatie. 

We informeren en adviseren je om de situatie te verbeteren. De Schakelaar biedt je een totaalpakket aan hulp, van administratie tot uitvoering van de werken. Samen met jou bekijken we zelfs op welke premies je recht hebt en hoe je deze dient aan te vragen.

Procedure

We hebben een aantal documenten toegevoegd die je zal moeten raadplegen tijdens de procedure.

1. Ga voor jezelf na of je de nacht van de vlucht thuis was.  Dit is de grootste indicatie om te weten of je huis verwarmd is geweest tijdens de avonduren voor de vlucht.  Bij de documenten vind je een kaart met de opdeling van de twee nachten.  Daar kan je terugvinden in welke nacht er over jouw woning is gevlogen.

2. Zoek je straat en daarna je huis op de kaart.  Zoek herkenbare vormen of structuren in je dak: vorm van je huis, dakramen, schoorsteen,...
- Tip: het helpt om ook een sateliet-kaart via bijvoorbeeld google-maps te openen om elk dakdeel goed te kunnen onderscheiden.

3. Doorloop het stappenplan.  Je kan dit stappenplan terugvinden in de documenten. Bij stap 6 kom je uit op 1 van de 3 mogelijke schalen:
Schaal A: wat je ziet op de foto, kan niet correct geïnterpreteerd worden.  Uit de kleuren op de foto kan je voor jouw situatie geen conclusie trekken over de isolatie-waarde of het warmteverlies.
Schaal B: op deze schaal heb je vier gradaties: - Future-proofed :dak is heel goed geïsoleerd, het voldoet aan normen die van kracht zullen zijn in de toekomst. - Voldoet aan huidige norm: je dak is goed geïsoleerd, Rd-waarde van ongeveer 4,5.  - Niet meer volgens de huidige norm: je dak is geïsoleerd, maar waarschijnlijk is dit al een hele tijd geleden gebeurd.  Deze isolatie is niet meer voldoende, er is nog heel wat warmteverlies.  Bij-isoleren of opnieuw isoleren is meer dan aangewezen. - Slecht/ niet geïsoleerd: er is enorm veel warmteverlies langs het dak.  Je zou veel voordeel kunnen doen door je dak goed te isoleren.
Schaal C: zelfde termen als schaal B.

4. Lees zeker ook het document Belangrijkste tips.  Het bevat heel wat interessante info en maakt het 'lezen' van de foto gemakkelijker. 

Twijfel je nog, of heb je nog vragen, maak dan zeker een afspraak in het energieloket van De Schakelaar.  Samen met een medewerker kan je de foto opnieuw bekijken.  We helpen je om de foto correct te interpreteren.

Zitdag op twee locaties: - Huis van de Bruggeling, Brugge: elke werkdag, enkel op afspraak. - d'Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, Zeebrugge: 2e en 4e maandag van de maand, van 14u tot 16u, zonder afspraak.

Contactinformatie