Genieten kan, ook zonder alcohol
Herbruik-cateringmateriaal
Om duurzaamheid te promoten, worden bij evenementen, georganiseerd met een buurtcheque, de kosten voor wegwerp-cateringmateriaal niet meer terugbetaald.
Wat zegt de wetgeving
Bij verkoop van drank op je buurtfeest mag je sinds 1 januari 2022 geen dranken meer serveren in wegwerpbekers, enkel uit herbruikbare bekers of glazen (tenzij je als organisator 95 procent van de verpakkingen selectief kan inzamelen voor recyclage - in gewicht of in aantal).
Neem een kijkje op de site van Ovam voor up-to-date info, inspirerende voorbeelden, praktische tips omtrent de wetgeving: https://www.ovam.be/groen-event
Tips
- Bij een klein lokaal feestje: laat de buren eigen eetgerief (borden, bekers, bestek) meebrengen.
- Veel materiaal nodig? Huur materiaal bij een cateringbedrijf. De huurkosten kan je inbrengen als kost. Werk je voor je buurtfeest samen met een brouwer, traiteur of slager? Vraag bij hen ook eens na wat de huurmogelijkheden zijn.
- Investeer als buurtcomité in tweedehandsborden of-bekers.
- Ontleen herbruikbare bekers bij De Kringwinkel ’t rad: https://www.dekringwinkel.be/centrum/20/page/herbruikbarebekers
KC ‘t Rad beschikt over 2200-tal bekers van 25 cl. Ontlening is gratis. Te ontlenen per (veelvoud van) 315 bekers. Er wordt een waarborg van 50 EUR per bak (= 315 bekers) gevraagd. Bij verlies of beschadiging wordt 1 EUR per beker aangerekend.
Contact: De Kringwinkel ’t rad, 050 34 94 00, klc@trad.be - Tips voor een groen en duurzaam evenement vind je ook op de site van Ovam:
ovam.vlaanderen.be/tips-voor-een-duurzaam-event
ovam.vlaanderen.be/groen-event
Afval op je evenement
- Sorteer zoveel mogelijk.
- Zet je vuilnisbakken op strategische en zichtbare plaatsen.
- Serveer je eten? Plaats dan een vuilnisbak in de buurt van je eetkraam. Duid deze vuilnisbakken ook goed aan door middel van (signalisatie)bordjes. Zo vermijd je dat afval op de grond terecht komt.
- Controleer tijdens je buurtfeest regelmatig de vuilniszakken. Bij overvolle zakken belandt het afval gemakkelijk op de grond. Af en toe te controleren zorgt dat je op het eind minder opkuiswerk hebt.
- Rest- en PMD-containers, afvalpijlen of glasboxen nodig voor je evenement?
Vraag dit apart aan bij Openbaar domein via het online formulier:
zie https://www.brugge.be/rest-en-pmd-containers-op-je-evenement - Evenementenafvalzakken (160 l) passen in een rolcontainer (120 l) en kan je kopen:
-
- In het Huis van de Bruggeling (max. 10 rollen/klant - directe betaling)
- IVBO-groencompostering, Pathoekeweg 186, 8000 Brugge
Bij IVBO is aankoop op factuur alleen mogelijk na voorafgaande bestelling via afvalzakken@ivbo.be. Bij IVBO geldt geen hoeveelheidsbeperking.
- Peuken: Sommige rokers hebben de gewoonte om hun sigarettenpeuken zonder nadenken weg te gooien. Die peuken geraken vast tussen straattegels, belanden in de riolen of komen terecht in de natuur.
Wil je een eigen asbak die je overal kunt meenemen? Vraag een aantal peukenbuidels aan via brugsebuurten@brugge.be – t 050 44 82 22. - Tips en aanvraagformulieren ivm afvalbeheersing en -sensibilisering op je evenement:
https://www.brugge.be/afvalbeheer-en-sensibilisering
Breng de buurt op de hoogte
Via de vergunningsbrief ontvang je ook een voorbeeld van een bewonersbrief.
Verspreid deze brief bij de buurtbewoners (in de ruime buurt). Op die manier kan je ze op de hoogte brengen van je buurtfeest of -activiteit en de eventuele hinder die dat met zich meebrengt (verkeersvrije straat, niet kunnen parkeren, spelen van muziek …).
Ken je Hoplr en gebruik je het al? Dan kan je dit evenement ook op Hoplr aankondigen.
Genieten kan, ook zonder alcohol
Verkoop je toch alcohol op je buurtfeest, licht dan medewerkers en vrijwilligers in over de wetgeving rond schenkgedrag: geen alcohol aan -16 jarigen en geen sterke drank aan -18 jarigen. Vraag bij twijfel naar de leeftijd.
Maak non-alcoholische dranken goedkoper. Water kun je eventueel gratis aanbieden en is zeker aan te raden bij warm zomerweer.
Schenk geen alcohol aan overdreven dronken personen maar bied een alternatief aan (bv. water of frisdrank) en maak de persoon duidelijk dat hij/zij niet meer mag rijden.
- Idee: Maak met je buurt een eigen soort mocktail en verzin hiervoor een ludieke naam.
Een overzichtelijke weergave van deze briefing kan je terugvinden op de website van de VAD www.vad.be/materialen/detail/barbriefing-horeca--16-geen-alcohol--18-geen-sterkedrank-gratis
Sensibilisering: posters omtrent alcoholgebruik
Wanneer je zelf alcohol serveert op je buurtfeest, is het aan te raden de bezoekers ook te sensibiliseren wat betreft het alcoholgebruik.
Vraag de posters “begin niet te vroeg” (wetgeving leeftijd alcohol) en “samen uit, samen thuis” gedrukt en/of digitaal aan via de preventiewerker uitgaan (simon.duyck@brugge.be). Je kunt ook zelf leuke posters maken met een soortgelijke boodschap.
Sanitair
Maak de bezoekers van jullie buurtfeest duidelijk waar de toiletten zijn aan de hand van signalisatiebordjes. Op die manier verklein je de kans op wildplassers.
EHBO
Zorg ervoor dat er tijdens je buurtfeest een aangevulde EHBO-koffer beschikbaar is en dat de medewerkers deze weten staan.
Oordopjes
Je kan voor je feest gratis oordopjes bestellen (minimum 4 weken op voorhand) via het project Oorgasme van de CM. Bestellen doe je via de pagina: https://www.cm.be/iets-zachter-even-straf
Raadpleeg de Feest Wijzer via www.vad.be/materialen/detail/feest-wijzer als je nog meer inspiratie en tips nodig wil voor een veilig evenement.
Contactinformatie
-
Brugse Buurten
Kraanplein 6 8000 Brugge
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten