Toegankelijke dienstverlening & vrije tijd

Brugge draait om mensen en Brugge werkt dag in, dag uit aan een toegankelijke dienstverlening en vrije tijd.

Toegang tot dienstverlening

Toegang tot hulp- en dienstverlening

Hier staan geen nieuwe acties. We verwijzen naar het plan Lokaal sociaal beleid 'Brugge draait om mensen'. Hierin staan veel acties om drempels weg te nemen. De toeleiders in diversiteit nemen hier ook een rol in op.

Dienstverlening dicht bij de klant

Toegankelijke dienstverlening is opgenomen in de vernieuwde werking van Huis van de Bruggeling: sneller, langer, dichter. Denk maar aan beter toegankelijke deelgemeentehuizen, de bus van de Bruggeling en dienstverlening aan huis. Bij de verhuizing naar Huize Minnewater bekijken we de toegankelijkheid van het gebouw én van de dienstverlening. Voor de verkiezingen in 2024 zorgen we voor toegankelijke kieslocaties en informatie op voorhand.

Toegang tot vrije tijd

"We willen dat alle Bruggelingen deel kunnen neman aan het maatschappelijk leven, dat ze zich goed voelen in onze stad en in hun buurt." "Iedereen mee" is één van de doelen in het plan Lokaal sociaal beleid. Met alle diensten vrije tijd wordt samen gewerkt aan 'vrije tijd voor allen'. Hiernaast werken de diensten elk op hun domein aan toegankelijkheid. 

Toegankelijk toerisme

VisitBruges maakt een nieuwe website. De website zal volledig toegankelijk zijn. Ze zorgen voor informatie over toegankelijkheid bij informatie over logies, interessante plaatsen en bezienswaardigheden. De nieuwe toegankelijkheidsbrochure wordt verder bekend gemaakt. Er worden twee aangepaste fietsen aangekocht in het kader van toegankelijk toerisme. We onderzoeken of het mogelijk is om één van de bootjes toegankelijk te maken. Het gebruik van European Disability Card en 'iedereen verdient vakantie' verlagen de drempels. 

Toegang tot cultuur

Binnen de Stad is er een ruime werking rond cultuur: Bibliotheek, Brugge Plus, Stadsarchief, Musea Brugge, Cultuurcentrum. Er wordt samengewerkt met andere culturele speler zoals Republiek, Cactus, Concertgebouw en andere culturele organisaties. Zij zetten samen in op cultuurparticipatie én een inclusiever aanbod. Binnen de Stad wordt gewerkt met de European Disability Card en de UiTpas om drempels te verlagen. Brugge Plus werkt aan toegankelijkheid van stadsevenementen zoals Wintergloed en de Triënnale. We brengen de toegankelijkheid van onze musea in kaart.

Toegang tot sport

De sportdienst werkt aan toegankelijkheid van hun eigen aanbod. Zij maken ook gebruik van de European Disability Card voor de eigen evenementen. Hiernaast wordt G-sport in Brugge ondersteund. De sportdienst werkt mee aan inclusieve wandel- en beweegroutes. We starten met een overzicht van de toegankelijkheid van sportinfrastructuur. 

Toegankelijk jeugdaanbod - kindvriendelijke stad

In het jeugdbeleid wordt samengewerkt met gespecialiseerde jeugdwerkorganisaties zoals Oranje. Het jeugdwerk wordt ondersteund om een divers publiek te bereiken. Bij eigen evenementen wordt de European Disability Card gebruikt. Brugge is een kind- en jeugdvriendelijke stad. Hierbij is toegankelijkheid mee opgenomen. Zo wordt er gewerkt aan kindvriendelijke gebouwen. We starten hiernaast een traject op rond toegankelijke en inclusieve speelruimtes.

Toegankelijke evenementen

Voor evenementen van de Stad zelf willen we een voorbeeldrol opnemen. Samen met de organisatoren wordt toegankelijkheid per evenement bekeken. Brugge Plus neemt dit op voor de stadsevenementen.

De Stad geeft ook vergunningen voor evenementen op openbaar domein. We informeren en sensibiliseren de organisatoren om te werken aan toegankelijkheid. Zo moeten ze op het aanvraagformulier aankruisen of het evenement toegankelijk is. We vragen om de bezoekers op voorhand goed te informeren.

De Meifoor organiseert een prikkelarme middag en zet extra in op toegankelijkheid van de kermis.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media