Trofee van De Ronde van Vlaanderen te zien in het Brugse Stadhuis

10
mrt
2023

Op 2 april 2023 start de internationale wielerklassieker De Ronde van Vlaanderen opnieuw op de Brugse Markt. 
De twee winnaars (M/V) van de Ronde krijgen traditioneel een bijzondere trofee. Die is sinds 1993 van de hand van de West-Vlaamse kunstenaar Fernand Vanderplancke. De trofeeën zijn tot 31 maart te zien in het Brugse stadhuis.

De trofee is gemaakt in brons en stelt op unieke wijze een renner in volle vlucht voor. Concreet zijn er twee trofeeën, één voor de winnaar bij de mannen en één voor de winnares bij de vrouwen. De trofee is tot en met 31 maart in het Stadhuis te zien. Een bezoek is gratis en kan elke dag tussen 9.30 en 17.00 uur.

De in Brugge geboren Fernand Vanderplancke is beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder en ontwerpt medailles en plaketten. Voor de trofee van de Ronde werkt hij traditioneel met brons
Vanderplancke exposeert in binnen- en buitenland en ontwerpt al sinds 1993 de Ronde-trofee. Hij creëerde ook al trofeeën voor de driedaagse van Koksijde-De Panne en de trofee voor Flandrien van het jaar. Kunstwerken die telkens grote weerklank kregen in de media en bij een ruim publiek.

Wielersfeer in de stad

Brugge wil de hele stad in wielersfeer onderdompelen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. De stad wordt feestelijk aangekleed met een reeks nieuwe vlaggen. De Stad deelt Brugse vlaggen uit langsheen het parcours en vraagt de inwoners om deze uit te hangen op de dag van de Ronde. Handelaars kunnen met steun van de Stad hun winkel aankleden in wielerthema. 

Ook in het Huis van de Bruggeling op het Stationsplein wordt voor een passende wielersfeer gezorgd. Aan de balie zal een paneel te zien zijn met affiches van de start van de Ronde in onze stad doorheen de jaren. Deze affiches brengen de voorbije Brugse edities van deze klassieker mooi in beeld. De affiches behoren tot het archief van Bruggeling Pol Martens. Hij verzamelt al meer dan 25 jaar Brugge-affiches rond verschillende thema’s.


 Op www.brugge.be/deronde kun je terecht voor alle info over de start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge en het randprogramma.