Troostplek met kunstwerk en bloementuin opengesteld in Male

25
apr
2023

Naast de parochiekerk van Male (Sint-Kruis) richtte Stad Brugge een nieuwe troostplek (of stilteplek) in. De site omvat een rustbank, een kunstwerk en heel veel bloemen.

De vraag voor het aanleggen van de stilteplek ging uit van de Parochie Sint-Thomas Van Kantelberg. Het Brugse stadsbestuur ging hier graag op in. Met deze stilteplek hebben inwoners een gepaste plaats om te rouwen. Ook kunnen lotgenoten er samen komen om te spreken over rouw, verlies en verdriet.

De Stad plaatste er een nieuwe rustbank en kunstenaar Filiep Vandenberghe zorgde voor een passend kunstwerk in cortenstaal. Door het aanbrengen van een hellend vlak naar de tuin, is de stilteplek toegankelijk voor iedereen.  Via wegwijzers kunnen bezoekers de tuin vlot terugvinden.

Bloemen, gevelplanten en nieuwe bomen

In het gazon beplantte de Stad een zone van 52m² met 2.500 narcissen in witte en zachtgele tinten. In de schaduwrijke zone van 195 m² onder de bomen werd een wit-blauw tapijt van 4.000 meiklokjes en 3.000 wilde boshyacinten aangeplant.

Ook ter hoogte van de muren is er beplanting die het hele jaar lang voor groen zal zorgen.

In de winter bloeien de toverhazelaar en een meloenboompje, gevolgd door het krentenboompje, de Mexicaanse oranjebloesem en de klimhortensia in het voorjaar. In de zomer en het najaar zullen de Monnikspeer, Senecio en eikenbladhortensia bloeien.

Ontharding van het plein voor de kerk

Bezoekers die naar de kerk of naar de bibliotheek komen, zullen elk seizoen opnieuw aangenaam verrast worden door een mix van bloeiende vaste planten. Op het plein voor de kerk werd namelijk een stuk van 100m² verharding verwijderd en aangeplant