Partner worden van UiTPAS regio Brugge

Met je organisatie of vereniging partner worden van UiTPAS regio Brugge is erg interessant. Hieronder lees je waarom dat zo is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je je inschrijft.

 

Wat is de UiTPAS en waarvoor gebruik je dit?

De UiTPAS stimuleert vrijetijdsactiviteiten en gebruikt men voor jeugd-, sport- en cultuuractiviteiten met een UiTPASlabel. Met een UiTPAS spaar je punten die je kan omruilen bij UiTPASorganisaties. Dit kan in alle deelnemende steden en regio's, dus ook buiten regio Brugge.

UiTPAS met kansentarief legt de focus op mensen in armoede en is regio-gebonden. De toegekende korting is enkel van toepassing in de deelnemende gemeenten van UiTPAS regio Brugge.

De lijst van organisaties en activiteiten binnen UiTPAS groeit elke dag. Een recente lijst vind je altijd op www.brugge.be/uitpas


Waarom UiTPAS voor lokale verenigingen en organisatoren?

Verenigingen behoren tot de kern van het lokale vrijetijdsleven in een stad of gemeente. Verenigingsinitiatieven kunnen dus niet ontbreken in het UiTPASaanbod. Maar waarom zou je als vereniging aansluiten? Drie goede redenen:

 1. Digitalisatie
  UiTPAS betekent een administratieve vereenvoudiging van het toekennen en verwerken van een rechtstreekse korting aan mensen in armoede. Alles wordt online geregistreerd en automatisch verwerkt. De terugbetaling van tussenkomst vanuit jullie stads- of gemeentebestuur gebeurt centraal in het UiTPASsysteem. Bovendien help je mee komaf maken met een veelheid aan kortingstarieven en -bonnen.

 2. Sociaal engagement naar mensen in armoede
  Wanneer jullie organisatie UiTPAS aanbieden aan leden of bezoekers, geven jullie aan te willen werken aan een betere wereld, waarin vrijetijdsparticipatie een recht is voor iedereen. Uiteraard is dit iets waar jullie als organisator mee kan uitpakken. Het is een krachtig signaal dat bijvoorbeeld ook bij sponsors in de smaak valt.

 3. Extra promotiekansen
  Werken met UiTPAS vergroot jullie zichtbaarheid als organisatie en maakt het mogelijk om meer en nieuw publiek aan te spreken, en trouw publiek te belonen. En dit via de gemeentelijke UiTPAScommunicatiekanalen, zoals de gemeentelijke website, UiTPASmails, het gemeentelijk infoblad, speciale flyers en folders... Daarnaast kan UiTPAS ook dienen als lidkaart.


En wat met de financiën en de UiTDatabank?

Sommige verenigingen vrezen met het gebruik van UiTPAS een stormloop aan deelnemers met kansentarief met directe implicatie op de eigen clubkas. De praktijk bij andere regio's in Vlaanderen leert ons dat dit zeker niet het geval is. Betaalbaarheid is één van de zeven B's die toegankelijkheid belemmert. Daarnaast zijn er nog bruikbaarheid, beschikbaarheid, bereikbaarheid, bekendheid, betrouwbaarheid en begrijpbaarheid die mensen beletten om deel te nemen.

Ook de administratie (in de UiTDatabank) blijkt éénmaal die gekend is zeer beperkt.

UiTPAS voor jeugdverenigingen: een overtuigend verhaal

Chiro Zwevegem vertelt over hun ervaring met UiTPAS.

"Werken met UiTPAS zien we niet als verlies, maar als een aanwinst. Chiro is van iedereen!"

 

UiTPAS en sportverenigingen: een vanzelfsprekende match

"Dankzij UiTPAS zijn kinderen die eerder afhaakten teruggekomen." - François De Keersmaecker (Racing Mechelen)

 


Hoe worden wij een UiTPASorganisatie?

Neem contact met de UiTPAStrekker

Per stad en gemeente in onze regio is er een UiTPAStrekker. Deze persoon neemt jullie mee in het UiTPASverhaal en maakt jullie wegwijs in het gebruik ervan.

 • Neem contact op met je lokale UiTPAStrekker door te mailen naar uitpas@jegemeente.be (bijvoorbeeld uitpas@oostkamp.be). Of ga langs in je stadhuis of gemeentehuis
 • Samen met je lokale UiTPAStrekker onderteken je een samenwerkingsovereenkomst.
 • Via handleidingen en de hulp van je lokale trekker kan je meteen aan de slag!

Voorwaarden

Als organisatie sluit je gratis aan bij het UiTPASverhaal. Er moeten wel enkele voorwaarden vervuld worden die vastgelegd worden in een samenwerkingsovereenkomst:

 • Elke activiteit van jullie organisatie moet ingevoerd worden via de UiTDatabank.
 • Men moet UiTPASpunten kunnen sparen op iedere UiTPASactiviteit.
 • Op iedere activiteit moet men kunnen deelnemen aan kansentarief. Mensen in armoede krijgen een korting van 80%. 40% van het bedrag wordt terugbetaald door de gemeente van de UiTPAShouder, de andere 40% is jouw jullie engagement in het UiTPASverhaal.
  Voor erkende jeugd-, sport- en cultuurverenigingen is er een uitzonderlijke regeling waarbij de gemeente 70% tussenkomst. De financiële bijdrage van jullie eigen organisatie is dan nog slechts 10%.

Daarnaast zijn er nog extraatjes die je als organisatie kunt aanbieden:

 • Omruilvoordelen aanbieden.
 • Actief promo maken voor de UiTPAS.


Omruilvoordeel toevoegen

Beloon trouwe puntenspaarders met een leuk voordeel! 

Punten sparen en ruilen

Per UiTPASactiviteit kunnen UiTPAShouders een punt sparen. Het is een leuk extraatje die het participeren met zich meebrengt. Die punten kunnen ze omruilen voor meer dan 2000 omruilvoordelen in Vlaanderen! Denk aan gratis tickets, een korting op het lidgeld van een sportclub, een gadget, een exclusieve rondleiding, een gratis drankje...

Je vindt alle omruilvoordelen op www.uitpas.be

Win voor jullie organisatie!

Omruilvoordelen zijn van een grote meerwaarde voor het UiTPASproject: zonder omruilvoordelen is er namelijk de valkuil dat de UiTPAS een 'armenkaart' wordt waar enkel nog het kansentarief wordt aan gekoppeld. Op die manier worden mensen met een UiTPAS gestigmatiseerd en voelen ze schaamte om hun korting te gebruiken, waardoor ze afhaken.

Jullie kunnen als organisatie een grote win halen uit het aanbieden van omruilvoordelen! Enkele voorbeelden:

 • Het aanbieden van een gadget met jouw logo op zorgt ervoor dat jullie organisatie publiekelijk in beeld komt. Jullie kunnen een omruilvoordeel dus gebruiken als een promomiddel.
 • Het aanbieden van een omruilvoordeel op een activiteit kan een groter en nieuw publiek over de streep trekken om een kijkje te komen nemen. Een korting op de eerste activiteit van het seizoen is daar een goed voorbeeld van.
 • Tot slot: bieden jullie eten of drank aan als omruilvoordeel? Dan weten jullie dat wij Belgen het nooit bij eentje laten en dus langer 'blijven plakken'!


Hulpmiddelen en handleidingen

Handleiding UiTDatabank

Als UiTPASaanbieder zijn jullie verplicht om alle activiteiten in de UiTDatabank in te geven. De UiTDatabank stuurt jullie activiteiten door naar meer dan 500 Vlaamse en Brusselse kranten, tijdschriften en websites zoals UiTinVlaanderen.be en UiTmetVlieg.be. Maar vooral: door het invoeren van jullie activiteiten wordt dit automatisch gekoppeld aan jullie UiTPASbalie waar jullie punten en kansentarieven moeten toekennen.

Om een UiTPASactiviteit in de UiTDatabank te kunnen plaatsen moet je eerst en vooral een persoonlijk UiT-ID aanmaken. Ook om in de UiTPASbalie te werken heb je die UiT-ID nodig. Die maak je een eerste keer aan wanneer je inlogt op de UiTDatabank.

Download de handleiding UiTDatabank.

 UiTPAS in UiTDatabank

Alles begint bij de invoer van jullie evenement, activiteit of voorstelling in de UiTDatabank. En we hebben goed nieuws: er verandert amper iets. Alleen deze twee kleinigheden:

 1. Let erop dat jullie altijd de juiste organisator en locatie selecteren uit het bestaande drop down-menu.
   
 2. Dan verschijnt de vraag: ‘Is dit een UiTPASevenement?’. Als jullie dit aanvinken met ‘JA’, dan wordt het kansentarief automatisch berekend. Jullie hoeven het dus niet meer in te vullen bij de andere tarieven.

Beeld- en tekstmateriaal

Om de communicatie over een UiTPASactiviteit wat extra te ondersteunen, kunnen jullie heel wat foto's, logo's en picto's gebruiken.

Download hier het UiTPAS beeld- en tekstmateriaal

Ook het geldige kansentarief wordt door jullie organisaties telkens vermeld. Dit doe je door voorafgaand 'UiTPAS met kansentarief' te gebruiken i.p.v. enkel 'UiTPAS'. Het onderscheid voor elke doelgroep wordt zo duidelijk en beperkt de korting tot één doelgroep. 


Contact en info

Interesse?
Mail ons via info@uitpasregiobrugge.be.
We nemen graag de tijd om je de mogelijkheden als UiTPASpartner voor te stellen.