Urban Sports site op stelplaats De Lijn in Assebroek: Stad stelt concessionaris aan

9
feb
2023

Stad Brugge werd vorig jaar eigenaar van de oude stelplaats van De Lijn in Assebroek. Deze verouderde site krijgt een stevige opwaardering en wordt omgetoverd tot een aangename en hedendaagse parkomgeving voor Bruggelingen en buurtbewoners.
De loodsen krijgen een herbestemming als ‘Urban Sports area’. Daar komt een ruimte voor freerunning/parkour, boulder en een multifunctionele invulling met focus op pickleball en 3x3 basketbal. Binnen de ruimtes komt ook een passende horeca-uitbating.

In dat kader ging de Stad eind vorig jaar op zoek naar een passende concessionaris voor de gebouwen. Op 8 november werd een infoavond opgezet voor geïnteresseerde organisaties. Zij konden tot zondag 8 januari een voorstel doorgeven. Uiteindelijk werden drie voorstellen ingediend. De projecten werden geëvalueerd door een beoordelingscommissie met medewerkers uit verschillende stadsdiensten en veldexperten.

Freerunning, klimmen en 3x3 basketbal

De Stad koos uiteindelijk voor het voorstel ‘Urban Depot: plek in beweging’ van de vzw Basics voor de verdere ontwikkeling van dit project. Vzw Basics gaat voor de uitwerking in zee met een aantal vaste partners: vzw Exception Movement, Boulder Halte, vzw De Driehoek en vzw De Stuyverij voor het participatie- en inspraaktraject.  

Er komt een ruimte voor freerunning/parkour, boulder en een multifunctionele invulling met focus op pickleball en 3x3 basketbal. Vzw Basics werkt voor het luik Parkour samen met de vzw Exeption Movement die ondertussen al 15 jaar ervaring heeft in de opbouw van kwaliteitsvolle en veilige infrastructuur voor deze urban sport, én die ook meebouwt aan de actieve cultuur en community rond Parkour.

Met de organisatie Boulder Halte wil vzw Basics dan weer inzetten op het versterken en vergroten van de lokale klimscene. Binnen de ruimtes komt ook een passende horeca-uitbating. Met partner vzw De Driehoek kiest vzw Basics voor een niet-alledaags concept. Vzw De Driehoek wil ruimtes bieden vol speelplezier, creativiteit, fantasie, dialoog en verbondenheid. In Brugge zetten ze eerder al met veel succes het Speelveld op aan de Sint-Pietersplas.

Inspraak en participatie voor verenigingen, organisaties en buurtbewoners

‘Urban Depot’ moet ten slotte vooral een plek voor en door Bruggelingen en bezoekers worden en in dat kader zet het consortium ook in op inspraak en participatie voor verenigingen, organisaties en buurtbewoners. Assebroek is een van de dichtst bewoonde gebieden van Brugge, een degelijke integratie van het project in de buurt, op het vlak van toegankelijkheid en mobiliteit is dus cruciaal. Vzw Basics werkt voor het inspraaktraject samen met vzw De Stuyverij.

Definitieve opening begin 2024

Het bepalen van de concessionaris is opnieuw een belangrijke stap in dit omvangrijke dossier. Hierna zal de Stad de gebouwen infrastructureel aanpakken en zal ook de parkaanleg volgen. Als alles goed gaat, is de definitieve opening begin volgend jaar.

Dit ‘Urban Depot’ wordt op korte termijn een nieuwe bruisende  ontmoetingsplek voor en van onze Bruggelingen, maar ook en vooral van deze buurt. Dit wordt een nieuwe hippe, creatieve en sportieve hotspot voor jongeren, maar ook jonge gezinnen met kinderen zullen hier thuis zijn, iets oudere sportievelingen zullen hier een hedendaags aanbod aan sporten vinden, én zelfs de senioren zullen kunnen genieten van de nieuw aangelegde parkomgeving.

Op een boogscheut van deze site bevindt zich bovendien de site van Sport Vlaanderen. De Stad onderzoekt op welke manier een doorsteek mogelijk is richting die terreinen met veel groen, sportfaciliteiten en parkeergelegenheid. Op die manier wil Brugge dit project ook een passende en degelijke mobiliteitsafwikkeling geven.
De Stad zorgt alvast voor een kiss en ride zone op het terrein zelf en voor voldoende fietsstallingen. Daarnaast mikt de Stad ook op voldoende nabijgelegen parkeergelegenheid voor de site.