Veilig verkeer: Brugse scholen ontvangen schoolvervoerplannen

30
nov
2022

In het schooljaar 2021 – 2022 stelde het studiebureau Traject in samenwerking met de lokale politie en Stad Brugge negen schoolvervoerplannen op. In een schoolvervoerplan wordt vrij gedetailleerd de vervoerswijze van de leerlingen en leerkrachten in kaart gebracht. Zo wordt gekeken op welke vervoerswijze zij naar school komen en welk traject zij hiervoor afleggen.

Alle trajecten worden dan op een grote kaart geplaatst zodat de Stad een goed zicht krijgt op alle rijroutes van en naar de school. Eens de rijroutes in kaart gebracht zijn, wordt in overleg met de school een knelpuntenanalyse gedaan. Op deze overleggen is steeds iemand van de Stad en/of politie aanwezig om bepaalde knelpunten te duiden. Zo weet de school meteen de laatste stand van zaken en zit de Stad aan de bron om een knelpunt aan te pakken.

Tijdens een schoolvervoerplan kunnen scholen knelpunten aangeven. De dienst Mobiliteit onderzoekt de gegeven knelpunten dan in tandem met de betrokken partners. Sommige knelpunten kunnen meteen opgelost worden (quick wins), maar andere worden in grotere studies meegenomen.

Jaarlijks ruim honderd suggesties onderzocht om schoolomgevingen veiliger te maken

Na de opmaak van de schoolvervoerplannen worden er gemiddeld tien infrastructurele suggesties per school aan de Stad voorgesteld om verder te onderzoeken. Jaarlijks worden dus meer dan honderd suggesties onderzocht om de schoolomgevingen veiliger te maken. Zo werden er zebrapaden aangepast, werd de looplijn naar de school verbeterd, werd de parkeerproblematiek in de omgeving aangepakt enzovoort.

Daarnaast worden er ook verschillende tips en tricks aan de scholen meegegeven inzake sensibilisering en worden de leerlingen, leerkrachten en ouders heel wat mogelijkheden aangeboden om zich duurzamer van en naar de school te verplaatsen. 

In het schooljaar 2022-2023 zullen er zes schoolvervoerplannen opgemaakt worden.

De scholen die dit jaar een schoolvervoerplan krijgen zijn:

  • Basisschool Sint-Lodewijkscollege (Gerard Davidstraat 6)
  • Basisschool Element (Oorlogsvrijwilligerslaan 2)
  • Abdijschool Zevenkerken (Zevenkerken 4)
  • OLVA De Meersen (Astridlaan 400)
  • Freinetschool De Context (Brieversweg 185)
  • Immaculata – MAST (Koningin Astridlaan 4)
  • Stamina (Daverlostraat 132)
  • KTA Brugge (Rijselstraat 7)
  • Sint-Leo Hemelsdaele secundair (Potterierei 11)