Verkeersmaatregelen eindejaarsperiode

22
nov
2016

Het stadsbestuur, De Lijn en de handelaars van Brugge werken ook dit jaar samen om het winkelen tijdens de kerst- en eindejaarsperiode duurzaam en efficiënt te promoten. 

Dankzij een efficiënt eindejaarsmobiliteitsplan wordt het drukke autoverkeer uit het centrum weggehouden om iedereen gezellig en aangenaam te laten winkelen. Vanaf 13 tot 18 uur worden de straten verkeersluw gemaakt. Op die manier blijft het voor iedereen duidelijk, gezien dit aanvangsuur overeenstemt met dit van de autoluwe winkelstraten elke zaterdag en eerste zondag van de maand.

Dit jaar zijn er negen autoluwe dagen voorzien om aangenaam te shoppen en te vertoeven in Brugge. We starten vanaf het laatste weekend van november.  Concreet gaat het om:

  • zaterdag 26 en zondag 27 november,
  • zaterdag 3 en zondag 4 december,
  • zaterdag 10 en zondag 11 december
  • zaterdag 17 en zondag 18 december en
  • zaterdag 24 december.

Op oudejaarsdag rijden de bussen van De Lijn de hele dag gratis van 8 uur ‘s morgens tot 7.00 uur ’s morgens op 1 januari 2017.

Doorlaatbewijs

Tijdens de autoluwe dagen zijn de Zuidzandstraat, de Steenstraat, de Geldmuntstraat, de Noordzandstraat, de Markt en doorsteek naar de Eiermarkt van 13.00 tot 18.00 uur verkeersluw.

Indien de wagen die dag nodig is, haal die dan tijdig uit de garage en plan het terugkeren in de garage ook liefst na 18 uur.  Lukt dit niet, dan kunnen eigenaars of huurders van een ontoegankelijke garage bij het Huis van de Bruggeling een tijdelijk doorlaatbewijs voor die dagen aanvragen. Een parkeerkaart voor zorgverstrekkers of een Europese kaart voor mensen met beperking kan ook als tijdelijk doorlaatbewijs voorgelegd worden. 

Met een doorlaatbewijs kan op al deze dagen tot aan de garage gereden worden. Om het eenvoudig te houden hoeven personen die al over een doorlaatbewijs beschikken voor de autoluwe winkelstraten op zaterdag en de eerste zondag van de maand geen nieuw doorlaatbewijs aan te vragen indien zij dit nodig hebben. Deze doorlaatbewijzen gelden immers ook op alle dagen van het Eindejaarsmobiliteitsplan.

Alle bewoners worden hierover voldoende tijdig geïnformeerd via een bewonersbrief. Abonnementhouders van Parking Zilverpand worden persoonlijk aangeschreven met betrekking tot de toegang tot de parking. Toeristen die een logiesvouchers met vertrek- of aankomstdatum op één van deze data kunnen voorleggen, krijgen in de Zuidzandstraat ook toegang tot de garages van hun logies. De taxi’s krijgen een tijdelijke halte op de laad- en loszone in de Wollestraat.

Gratis bussen

Samen met De Lijn zorgen we er ook deze keer voor dat shoppers GRATIS gebruik kunnen maken van de bus op het Brugse grondgebied. Bovendien worden extra bussen ingezet tussen 12.30 en 19.00 uur. Zo raakt men vlot en gratis van op de P&R parkings en Randparkings waar in het totaal 730 wagens kunnen parkeren, heen en terug naar het centrum. 

De bussen van De Lijn volgen op die dagen tussen 13.00 en 19.00 uur een alternatief parcours in het centrum. De bediening van de halte Markt valt weg. De dichtstbijzijnde haltes zijn de halte Stadsschouwburg en de nieuwe tijdelijke haltes aan het Guido Gezelleplein en aan de Dijver.

Randparkings

De P&R Vives in de Xaverianenstraat wordt opnieuw een bijkomende P&R Parking tijdens het Eindejaarsmobiliteitsplan. Enkel op zaterdag 26 november kan slechts een deel van de parking gebruikt worden, maar alle andere Shoppingdagen kunnen van 12.00 tot 21.00 uur shoppers daar gratis hun wagen parkeren op het volledige terrein onder toezicht van vrijwillige parkeerwachters.

Op die tijdelijke parking kunnen 430 wagens parkeren. Vanaf 12.30 tot 19.00 uur rijdt de ‘Shoppingbus’ van De Lijn gratis van en naar het centrum. Wie na 19.00 uur terug naar Parking Vives wil, kan een beroep doen op de stadslijn 25 die naast de Shoppingbus nog steeds de permanente standaardverbinding garandeert en dit tot na 19.00 uur.

P&R Steenbrugge op het einde van de Baron Ruzettelaan biedt plaats aan 185 wagens en garandeert een vlotte verbinding richting stadscentrum. De bushalte 'P&R Steenbrugge' en ‘Abdij Steenbrugge’ worden bediend door lijn 20 en 21. Tijdens de Shoppingdagen worden op deze verbinding extra bussen voorzien, zodat er om de 15 minuten een verbinding is met het stadscentrum.

Voorts zijn er nog de P&R Jan Breydel voor 100 wagens, P & R Boogschutterslaan voor 100 wagens, de Randparkings Bevrijdingslaan voor 170 wagens, Magdalenastraat voor 100 wagens en Coiseaukaai voor 75 wagens. Hieronder vindt u een overzicht van deze parkings met de vlotte busverbindingen heen en terug naar het centrum. Voor exacte bustijdstippen kunt u terecht op www.delijn.be

Hier een overzicht van alle randparkings en hun ligging.

Met de fiets

De Stad roept alle Bruggelingen op om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadscentrum te komen. Fietsen is duurzaam, snel en gezond. We zorgen op verschillende locaties voor extra fietsstallingen: in de Mariastraat (60), op ’t Zand (120) en op de Burg (240), aan het Concertgebouw (120), in de Oude Burg (18) en in de Steenstraat (12). In het totaal voorzien we bijkomende plaatsen voor 570 fietsen.

Deel deze pagina

Contactinformatie