Gratis busvervoer en extra parkings tijdens eindejaarsshopping

1
jan
2021

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er in Brugge zestien shoppingdagen. Via een aantal maatregelen zorgen stadsbestuur, Politie en De Lijn voor een vlotte bereikbaarheid van de stad op deze dagen.

De maatregelen in een notendop

 • Gratis en extra openbaar vervoer
 • Autoluwe binnenstad
 • Extra Park & Ride-parkings
 • Dynamische parkeergeleiding

Data shoppingdagen

 • weekends van 27 en 28 november, 4 en 5 december, 11 en 12 december en 18 en 19 december
 • vanaf zondag 26 december t.e.m. vrijdag 31 december             
 • zondag 2 januari en maandag 3 januari

Verkeersmaatregelen

De Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, de Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt zijn op de shoppingdagen tussen 13.00 en 18.00 uur voorbehouden voor voetgangers. Gemotoriseerd verkeer is dan niet toegelaten.

Zolang de drukte het toelaat, krijgen enkel fietsers en fietstaxi’s doorgang, net als hulpdiensten en (elektrische) rolstoelen gebruikt door personen met een motorische beperking.

Voetgangersbrug

Er komt een voetgangersbrug aan het station van 27 november 2021 t.e.m. 9 januari 2022, de hele periode van Wintergloed.

(Rand)parkings

In de binnenstad wil de Stad het langparkeren op straat door niet-inwoners en bezoekers ontmoedigen. Wie toch met de wagen wil komen en die langere tijd kwijt wil, parkeert best in:

 • Centrumparking Station (ingang Chantrellstraat 42, betalend)
 • Centrumparking 't Zand (ingang 't Zand 18, betalend)
 • P & R Waggelwater (Waggelwaterstraat, t.h.v. rotonde A.Z Sint-Jan, gratis)
 • P & R Vives (Expresweg 29, gratis)
 • P & R AZ-Sint-Jan (Ruddershove 10, enkel op weekenddagen, betalend, max. 4 euro per dag)

De beide centrumparkings liggen in of op wandelafstand van de binnenstad. Van en naar de P & R parkings zijn er gratis bussen.

Gratis bussen

Tijdens de shoppingdagen zorgen het stadsbestuur en De Lijn voor gratis openbaar vervoer op het volledige Brugse grondgebied. Ook het gebruik van de belbus is op die dagen gratis.

De bussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. Zo kunnen inwoners van de deelgemeenten ervoor kiezen om de wagen thuis te laten en gebruik te maken van de gratis lijnbussen richting centrum en terug.

Ook vanop de hoger vermelde P&R-parkings is er gratis busvervoer.

Tussen 12.30 en 19.00 uur wordt ook extra en gratis aanbod voorzien op de voorstadslijnen en legt De Lijn extra busritten in vanuit omliggende gemeentes zoals Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Sijsele, Beernem, Loppem en Dudzele. Zo rijdt er minstens om het half uur een bus. Het vervoer op deze verbindingen is ook gratis.

Met de fiets

De Stad raadt mensen uit de omgeving aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadscentrum te komen. Wie met de fiets komt, kan die veilig achterlaten in de mobiele fietsstallingen in de Mariastraat, aan de zijkant van de Sint-Salvatorskathedraal en op de Burg onder de bomen. Fietsers kunnen uiteraard ook steeds gebruik maken van de ondergrondse fietsparkings op de Markt en ’t Zand.

Oudejaarsavondactie

Om het nieuwe jaar veilig in te zetten, staan er voor de feestvierders weer gratis bussen klaar. Dankzij het extra nachtaanbod van De Lijn is er op Brugs grondgebied onafgebroken gratis openbaar vervoer van ongeveer 5.00 uur 's morgens op 31 december tot 7.00 uur ’s ochtends op nieuwjaarsdag.

Wintergloed

De shoppingdagen zijn een onderdeel van het overkoepelende eindejaarsgebeuren Wintergloed en worden meegenomen in de campagne. Er zal promotie gemaakt worden via pancartes op Focus/WTV, diverse advertenties in lokale kranten, online advertenties en de social media kanalen. De cam­pagne zal ook in het Brugse straatbeeld te zien zijn via bestickering op bussen van De Lijn en diverse eyecatchers in de binnenstad, zoals raamstickers bij diverse handelaars.