Verplichte identificatie, registratie en sterilisatie van katten

Sinds 1 november 2017 moet je al je katten identificeren (= chippen) en registeren. Dit betekent dat alle katten voor de leeftijd van 12 weken geïdentificieerd en geregistreerd zijn in de centrale databank CatID (www.catid.be). Deze wetgeving is ook van toepassing als je katten 'verhandelt' (= verkoopt of gratis weggeeft).

Opgelet: bij verhandelen moet je de kat(ten) ook steriliseren of castreren. Een kat kopen die niet geïdentificeerd en geregistreerd is, is een overtreding.


Registratieplicht

Laat je kat chippen en registreren in de databank CatID (www.catid.be) vóór de leeftijd van 12 weken. Alle katten moeten vóór schenking, adoptie of verkoop gesteriliseerd, gechipt en geregistreerd zijn.

Was het dier op 1 november 2017 ouder dan 12 weken, dan is de identificatie/registratie niet wettelijk verplicht. Voor je kat en jezelf is het beter als dat wel zo is. Als dieren verloren lopen, worden ze immers sneller met je herenigd.

Vergeet ook niet om Cat-ID je toestemming te geven om je contactgegevens zichtbaar te zetten. Vanwege de wet op de privacy is sinds 1 mei 2021 de contactgegevens van de kattenverantwoordelijke niet meer zichtbaar op de website Cat-ID.


Sterlisatieplicht

Is je kat geboren:

  • Na 1 april 2018: steriliseer je kat voor hij of zij 5 maanden oud is.
  • Tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018: steriliseer uw kat zo snel als mogelijk. De officiële deadline was 1 januari 2020.

Opgelet: elke kat die verkocht wordt of weggegeven, moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd/gecastreerd zijn.


Meer informatie

Meer informatie vind je in de folder of bij je dierenarts.

Contactinformatie