- Japanse duizendknoop groeit door verhardingen en rioleringen en overwoekert inheemse planten.
- Reuzenbereklauw kan ernstige brandwonden veroorzaken.
- Grote waternavel heeft zich vanuit de tuinvijver verspreidt naar tal van waterlopen en kan door haar explosieve groei waterafvoeren in kanalen verstoppen.
Het zijn maar drie voorbeelden uit een grote lijst van uitheemse planten die we moeilijk in toom kunnen houden en die veel schade veroorzaken.
Jij kan ons helpen!
Veel van de schadelijke uitheemse planten zijn bij ons gekomen als tuin- of sierplant. Japanse duizendknoop was zeer populair in bloemschikkunst. Reuzenberenklauw heeft bijzonder mooie bloemen. Veel planten uit aquaria en tuinvijvers gedragen zich zeer agressief in de natuur.
Deze zogenaamd invasieve planten kopen we best niet meer aan. Het is beter om te kiezen voor alternatieven. Wist je dat er ook heel wat mooie inheemse planten zijn?
Een lijst met invasieve planten en hun alternatieven.
Zie je een invasieve plant, meld het ons!
Hoe sneller we erbij kunnen zijn, hoe groter de kans dat we het probleem kunnen aanpakken voor het uit de hand loopt. Meldingen geef je door aan openbaardomein@brugge.be.
Wat met een invasieve plant in jouw tuin?
Reuzenberenklauw verwijderen
1) Steek in het vroege voorjaar de penwortel op 15 cm diepte uit.
2) Herhaal dit ongeveer drie weken later van zodra er nieuwe bladeren verschijnen.
3) Zorg dat de plant niet in zaad of bloei komt.
Vermijd contact!
Contact met de Reuzenbereklauw kan je brandwonden opleveren. Gebruik daarom voldoende beschermende kledij als je de plant verwijdert. Draag handschoenen, een bril, een lange broek en kledij met lange mouwen. Kom je toch in aanraking met het sap, spoel het dan zo snel mogelijk af en vermijd zonlicht. Contacteer zeker ook jouw huisarts.
Japanse duizendknoop verwijderen
Japanse duizendknoop woekert via wortelstokken. De plant maaien is geen optie, want ze reageert dan met een soort vluchtreactie waarbij ze haar wortelstokken meters diep onder de grond uitbreidt en zo zich nog sneller verspreidt.
1) Als enkele planten verschijnen op een nieuwe plaats, steek ze dan direct uit met een spitvork. Zorg dat je de hele wortelstok mee hebt.
2) Voer de plantendelen af met het restafval. Doe dit zeer zorgvuldig want kleine stukjes wortel of stengel kunnen een nieuwe kolonie vormen.
3) Voer je grondwerken uit? Let dan ook goed op dat je de plant niet onbewust verspreidt.
Grote waternavel verwijderen
Deze waterplanten vermeerderen zich razendsnel en overgroeien een waterpartij.
1) Verwijder de planten grondig: elk klein plantendeeltje geeft aanleiding tot nieuwe planten die opnieuw woekeren.
2) Herhaal dit om de paar weken en blijf volhouden. De aanhouder wint!
3) De plantenresten kun je composteren. Let wel op dat geen plantenresten op een andere plek in vochtige grond of water terecht kunnen komen.