Vijf Brugse scholen starten traject ‘Vergroen je schoolspeelplaats’

3
mei
2021

Eind 2020 lanceerde Stad Brugge de projectsubsidie ‘Vergroen je schoolspeelplaats’.
“Jaarlijks is er 50.000 euro beschikbaar om met vijf scholen aan de slag te gaan waarbij beton, tegels of verharding ingeruild worden voor meer natuurlijke en avontuurlijke speelruimte. Het uiteindelijke doel: meer groene, bio-diverse en avontuurlijke ruimte teruggeven aan kinderen en jongeren“, zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis.

De eerste oproep was een succes met in totaal achttien enthousiaste en gemotiveerde Brugse scholen die zich kandidaat stelden. Een jury had de moeilijke opdracht om uit achttien dossiers vijf scholen te selecteren. Uiteindelijk maakte de sterke visie van de school, hun kijk op groene speelruimte en participatie van kinderen en jongeren het verschil.

Volgende vijf geselecteerde scholen mogen hun speelplaats omtoveren tot een groen paradijs:

  • Basisschool Manitoba (Sint-Andries)
  • KTA Brugge (Sint-Michiels)
  • Secundair Jan Fevijn Stamina (Assebroek)
  • Kleuterschool Heilig Hart (Brugge Centrum)
  • Element (Sint-Andries)

Connectie maken met de buurt

Bij al deze kandidaten werd er nagedacht over breder gebruik van de speelplaats en hoe connectie te maken met de buurt. De groene speelplaats wordt zo een centrale en vertrouwde plek voor kinderen, jongeren en volwassenen met een sociale meerwaarde.

Deze vijf scholen kunnen rekenen op een subsidie van maximaal 10.000 euro en de ondersteuning en expertise van vzw Regionaal Landschap Houtland. Zo krijgen de scholen hulp bij het participatietraject met de leerlingen, het opmaken van een ontwerp en de zoektocht naar geschikte aannemers. Het doel is om scholen een hand aan te reiken, hen verder te inspireren en samen te bouwen aan hun groene speelplaats.

“Uiteraard hoop ik dat we dit lijstje ieder jaar langer kunnen maken en samen kunnen bouwen aan een groene, avontuurlijke en vooral kindvriendelijke stad. Nieuwe kandidaturen zijn welkom vanaf half november 2021. Scholen die dit jaar niet in aanmerking kwamen, kunnen dan ook hun dossier herbevestigen, aanpassen of vernieuwen”, aldus schepen Mathijs Goderis.


Meer uitleg over de projectsubsidie staat op
www.brugge.be/subsidie-vergroen-je-schoolspeelplaats