Vlot graf opzoeken via elektronische zuil op Centrale Begraafplaats

22
mrt
2021

Vanaf maandag 22 maart is een elektronische zuil beschikbaar op de Centrale Begraafplaats van Stad Brugge. Dankzij deze zuil zullen bezoekers ter plaatse vlot een graf kunnen opzoeken. “Een grote verbetering inzake klantvriendelijkheid,” aldus schepen van Burgerzaken Ann Soete en schepen van Klantgerichte Dienstverlening Marechal.

Tot op heden konden bezoekers enkel thuis (online) op zoek gaan naar de begraafplaats van een geliefde. Een andere mogelijkheid was om ter plaatse een aanvraag te doen bij de stedelijke ambtenaar.
Nu een elektronische zuil in gebruik wordt genomen, kan de bezoeker zelf de exacte plaats van een graf terugvinden tussen de meer dan 50.000 andere graven. De bezoeker zal naast de naam ook de rij, het nummer en de einddatum van een concessie kunnen terugvinden.

Schepen van Smart City Minou Esquenet: “De Brugse begraafplaatsen zijn vanaf nu allemaal digitaal doorzoekbaar. De IT-dienst van Stad Brugge voerde een grondige digitale update uit. Dit zorgt ervoor dat alle geïnteresseerden hun dierbaren, die een laatste rustplaats vonden op één van de Brugse begraafplaatsen.

Hieronder een overzicht van de graven per begraafplaats:


Eenvoudiger zoeken

Vroeger was dit beperkt tot slechts enkele Brugse begraafplaatsen. In de databank zijn ook nog een aantal technische aanpassingen gebeurd, wat het doorzoeken nog eenvoudiger maakt.

We werken verder aan dit project door deze databank in de toekomst te laten aansluiten met andere databanken van de Stad zoals bijvoorbeeld deze rond erfgoed en archief. Op die manier zal men ook informatie kunnen opvragen over bijvoorbeeld graven met een grote erfgoedwaarde.”

Enkel vergunde graven

Elk graf heeft een concessie, wat ervoor zorgt dat het graf niet voor onbepaalde tijd op de begraafplaats kan blijven. Graven waarvan de concessie verlopen is, maar die om een bepaalde reden nog niet geruimd werden, zijn niet terug te vinden in de databank.

Schepen van Burgerzaken Ann Soete: “Voor die graven moet de stedelijke ambtenaar – die in het kantoor op de Centrale Begraafplaats werkzaam is – letterlijk in de boeken duiken om de bezoeker de juiste weg te wijzen. Die mogelijkheid blijven we dus aanbieden om elke inwoner zo goed mogelijk te informeren.”

Vernieuwde informatieruimte

De elektronische zuil krijgt een plek in de informatieruimte die voor de gelegenheid helemaal opgefrist werd door de dienst Patrimoniumbeheer van de Stad. De ruimte werd opnieuw geschilderd en kreeg nieuwe verlichting.

Om eventueel vandalisme tegen te gaan, zal de informatieruimte enkel overdag toegankelijk zijn. De technische ploeg, die op weekdagen telkens aanwezig is, zal de ruimte openen om 8 uur en afsluiten om 16.30 uur. In het weekend opent de informatieruimte om 8 uur en wordt deze afgesloten om 17 uur (winter) of om 18 uur (zomer).

Klantvriendelijke aanpak

Schepen van Klantgerichte Dienstverlening Pieter Marechal: “We streven er voortdurend naar om onze dienstverlening zoveel mogelijk aan te passen aan de noden van de Bruggeling. Door bezoekers van de begraafplaats de kans te geven om ter plaatse de informatie op te zoeken die ze nodig hebben, dragen we hiertoe bij. Bovendien is de zuil zeer eenvoudig in gebruik dus zowel jong als oud zal er gebruik van kunnen maken.”

Meer info

Overzicht begraafplaatsen

Contact: overlijden@brugge.be  of 050 44 80 00

Contactinformatie