Voorstelling eindejaarsmobiliteitsplan 2018

8
nov
2018

Kerstmis en Nieuwjaar komen alweer in zicht en in de binnenstad wordt het dus straks opnieuw gezellig druk met mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. Om het shoppen tijdens deze periode extra te stimuleren en aangenaam te maken, slaan de Stad, De Lijn en de Brugse handelaars ook dit jaar de handen in elkaar. Het is al voor het vijfde jaar op rij dat samen een ‘eindejaarsmobiliteitsplan’, zoals reeds gekend in de huidige vorm, uitgewerkt wordt.

Dit jaar worden opnieuw tien eindejaarsshoppingdagen georganiseerd. Ook nu maakt het eerste soldenweekend, 5 en 6 januari, deel uit van deze actie:

  • zaterdag 8 en zondag 9 december 2018
  • zaterdag 15 en zondag 16 december 2018
  • zaterdag 22 en zondag 23 december 2018
  • zaterdag 29 en zondag 30 december 2018
  • zaterdag 5 januari en zondag 6 januari 2019

Verkeersmaatregelen

Tijdens de shoppingdagen wordt het drukke autoverkeer uit het centrum geweerd. Tussen 13.00 en 18.00 uur wordt geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in de Zuidzandstraat, Steenstraat, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt. Net zoals vorig jaar stemt dit aanvangsuur overeen met dit van de autoluwe winkelstraten elke zaterdag en eerste zondag van de maand, wat het meteen ook makkelijk maakt.

Een uitzondering geldt voor fietsers, fietstaxi’s en shoppingshuttlebusjes, zij worden wel toegelaten in de autoluwe zone.

Reeds vanaf de ring, ter hoogte van de ventweg op de R30, wordt de toegang tot de Zuidzandstraat ontraden door middel van paaltjes.

Enkel bestuurders waarvan de nummerplaat geregistreerd staat in het ANPR-systeem, mogen die dagen, indien echt nodig, stapvoets rijden in de Zuidzandstraat:
1. bestuurders van voertuigen waarvan de garage door de invoering van de verkeersvrije zone niet meer toegankelijk is (cfr. elke autoluwe zaterdag en eerste koopzondag van de maand);
2. abonnementhouders van Parking Zilverpand;
3. bestuurders met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers;
4. bestuurders opgenomen in de 'White List ANPR' o.a. hulpdiensten;
5. gasten van bepaalde hotels met vertrek- of aankomstdatum op een shoppingdag.

Stad Brugge verwacht echter dat het gebruik van de wagen tussen 13.00 en 18.00 uur tot een minimum beperkt wordt.

De centrumparkings Zilverpand en Biekorf zijn tijdens de shoppingdagen van 12.00 tot 18.00 uur niet bereikbaar voor bezoekers, maar wel voor abonnementhouders. De andere ondergrondse parkings zijn gewoon bereikbaar.

Taxi’s worden niet toegelaten in de verkeersvrije straten. De taxistandplaatsen voorzien voor vergunningshouders op de Markt worden tijdens de shoppingdagen van 13.00 tot 18.00 uur tijdelijk verplaatst naar de laad- en loszone in de Wollestraat. Het bord op de Markt wordt daartoe aangepast. De taxistandplaatsen in de Vlamingstraat blijven wel bereikbaar.

Alle bewoners worden over de verkeersmaatregelen voldoende tijdig geïnformeerd via een bewonersbrief en de BiS van november.


(Extra) bussen en parkings

Samen met De Lijn zorgen we er ook deze keer voor dat shoppers gratis gebruik kunnen maken van de bussen op het Brugse grondgebied. De stadsbussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. In het centrum volgen enkele bussen van De Lijn tussen 12.30 en 19.00 uur een aangepast traject in de binnenstad, omdat de bediening van de halte Markt wegvalt. De dichtste haltes worden zo de Stadsschouwburg en de Sint-Salvatorskathedraal en de stopplaatsen aan de Dijver en het Guido Gezelleplein. Tus¬sen 12.30 en 19.00 uur worden ook extra en gratis busritten van en naar omliggende gemeentes ingelegd, alsook extra pendelbussen van en naar de P&R-parkings Vives en Steenbrugge. Vanaf alle rand- en P&R-parkings is trouwens gratis openbaar vervoer beschikbaar.

De P&R-parkings zijn cruciale spelers in dit verhaal. We werken dit jaar weer samen met de mensen van de hogeschool Vives in Sint-Michiels. De parking van Vives in de Koningin Astridlaan wordt opnieuw een bijkomende P&R-parking tijdens het eindejaarsmobiliteitsplan. Tijdens de shoppingdagen kunnen shoppers er van 12.00 tot 21.00 uur op het volledige terrein gratis hun wagen parkeren onder toezicht van vrijwillige parkeerwachters. Op die tijdelijke parking kunnen 430 wagens parkeren. Vanaf 12.30 tot 19.00 uur voorziet De Lijn een gratis en extra pendeldienst van en naar het centrum. Er is een bus minstens om de 15 minuten. Wie na 19.00 uur terug naar Parking Vives wil, kan een beroep doen op de stadslijn 25 die naast de extra pendelbus nog steeds de permanente standaardverbinding garandeert en dit tot na 19.00 uur.

Dit jaar kan ook opnieuw de parking van het AZ Sint-Jan in Ruddershove gebruikt worden, goed voor ca +/- 1.752 bijkomende parkeerplaatsen. Deze P&R-parking is wel betalend, met een maximum van € 3 per dag, maar de gratis buslijnen 13 en 23 brengen je elke 20 minuten in een mum van tijd naar het centrum of terug.

Parking P&R Steenbrugge op het einde van de Baron Ruzettelaan biedt plaats aan 185 wagens en garandeert een vlotte verbinding richting stadscentrum. Vanaf 12.30 tot 19.00 uur voorziet De Lijn ook hier een gratis en extra pendeldienst van en naar het centrum. De bushalte ‘Abdij Steenbrugge’ blijft bediend door de gratis buslijnen 20 en 21. Op die manier is er minstens om de 15 minuten een verbinding met het stadscentrum.

Daarenboven zijn er nog de P&R Jan Breydel voor 100 wagens, P&R Boogschutterslaan voor 100 wagens, de Randparkings Bevrijdingslaan voor 170 wagens, Magdalenastraat voor 100 wagens en L. Coiseaukaai voor 75 wagens. In totaal goed voor 2.912 parkeerplaatsen.


Shuttledienst Stad Brugge

De gratis shoppingshuttle rijdt tijdens de shoppingdagen tussen 10.00 en 18.00 uur onophoudelijk in een lus van ’t Zand via de Markt naar het Biskajerplein.

Ook de weekdagen in de kerstperiode kunnen erg druk zijn. De gratis centrumshuttle, die rijdt tussen het station en randparking L. Coiseaukaai, zal de verwachte drukte tijdens de weekdagen deels opvangen.

Om extra ondersteuning te bieden legt de Stad tussen 10.00 en 20.00 uur ook een extra shuttledienst in op 26, 27 en 28 december tussen P&R-parking Steenbrugge en de Oude Burg (halte Hof van Watervliet) met een frequentie van 10’.


Oudejaarsavondactie

Wat Oudejaarsavond betreft, ook dit jaar kun je de overgang naar 2019 zonder zorgen beleven met de speciale feestbussen van De Lijn: tijdens de oudejaarsavondactie rijden de bussen van De Lijn op 31 december de hele dag gratis van ca. 05.00 uur ’s morgens tot 19.59 uur. Er worden daarvoor geen extra bussen ingelegd. Aansluitend is er wel gratis en extra nachtaanbod tot 07.00 uur 's morgens op 1 januari 2019.


Promotiecampagne

Zoals bij elk evenement promoten we, zelfs in december, het gebruik van de fiets. Wij roepen graag alle Bruggelingen op om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadscentrum te komen. Fietsen is duurzaam, snel en gezond. We zorgen op verschillende locaties voor extra fietsstallingen:
24 aan de zijkant van de Sint-Salvatorskathedraal, 240 op de Burg, 30 in de Mariastraat en 24 in de Zuidzandstraat. In het totaal voorzien we dus 318 bijkomende plaatsen voor fietsen. Fietsers kunnen uiteraard ook gebruik maken van de ondergrondse fietsenparkings Markt, 190 plaatsen en ’t Zand, goed voor 872 plaatsen. In totaal hebben we hier dus 1.380 plaatsen ter beschikking.
Om ons aanbod tijdens het eindejaarsmobiliteitsplan te promoten, stelden wij samen met De Lijn een uitgebreid communicatieplan op met o.a. een speciale eindejaarsfolder van De Lijn, een spotje op Focus/WTV en een promofilmpje in alle Brugse bioskopen. Verder zullen er diverse advertenties verschijnen in lokale kranten en magazines en zal er promotie gevoerd worden via de social media kanalen en nieuwsbrieven. De campagne zal je ook in het Brugse straatbeeld zien opduiken, namelijk via bestickering op diverse bussen van De Lijn.

Aanvullend op de informatie die we op voorhand geven, staat onze lokale politie tijdens de eindejaarsperiode ook paraat om enerzijds het verkeer 'te sturen' door o.a. de inzet van mobiele tekstkarren en anderzijds door ter plaatse in te grijpen waar nodig. Drie tekstkarren verschaffen actuele verkeersinfo in real time aan de bezoekers van de stad en worden opgesteld ter hoogte van de R30, afrit Vives, de Steenbruggebrug en ter hoogte van de Bevrijdingslaan (Buffelbrug). Een tekstkar met vaste boodschap duidt ook Randparking AZ Sint-Jan aan en dit op de N31 vanuit de rijrichting A11. De tekstkarren zullen ook informeren omtrent de extra shuttles tussen P&R-parking Steenbrugge en de Oude Burg en de centrumshuttles tussen het station en Randparking L. Coiseaukaai op weekdagen.


Overzicht andere parkings met vlotte busverbinding

P&R Jan Breydel
Het Park & Ride-terrein ligt aan het Jan Breydelstadion in de Olympialaan. Op deze parking zijn er 100 parkeerplaatsen. Opgelet: deze parking dient niet als Park & Ride-terrein tijdens thuismatchen van Club Brugge of Cercle Brugge. De bushalte 'Sint-Andries Kerk' langs de Gistelse Steenweg wordt bediend door lijnen 5, 15, 52 en 53, 54 en 55 en vanaf 20.10 uur lijn 89 (avondlijn).

P&R Boogschutterslaan
Het Park & Ride-terrein Boogschutterslaan ligt in de Boogschutterslaan, aan Sint-Kruis Kerk. Een tweede terrein ligt iets verderop aan sportclub Brughia, net naast Studio Hall. In totaal kunnen er 100 wagens parkeren. De bushalte 'Sint-Kruis Kerk' wordt bediend door lijnen 6, 10, 11, 16 en vanaf 20.10 uur lijnen 91 en 98 (avondlijnen).

Randparking Bevrijdingslaan
De Randparking Bevrijdingslaan ligt aan de ventweg van de Bevrijdingslaan, in het stuk tussen de Jan Breydellaan en de Peter Benoitlaan, en aan beide zijden van de Bevrijdingslaan zelf. Op deze randparking zijn er 170 parkeerplaatsen voor personenwagens. De bushalte 'Bevrijdingslaan' wordt bediend door lijn 23.

Randparking Magdalenastraat
De Randparking Magdalenastraat ligt aan het Edgar De Smedtplantsoen in de Magdalenastraat. Op deze parking zijn er 100 parkeerplaatsen. De bushalte 'Hertogen' wordt bediend door lijnen 52 en 53.

Randparking L. Coiseaukaai
De Randparking L. Coiseaukaai ligt aan het kruispunt van de Lodewijk Coiseaukaai met de Havenstraat. Op deze parking is er plaats voor 75 personenwagens. De bushalte 'Haven' wordt bediend door lijnen 14, 41, 42.

P&R Vives – P&R Steenbrugge – P&R AZ Sint-Jan
zie Extra bussen en parking


Meer informatie:
www.brugge.be/parkeren-bezoekers

Voor exacte bustijdstippen:
www.delijn.be

Deel deze pagina