Voortaan ook permanent aanbod van gerecycleerde fietsen in Kringwinkels ’t rad Sint-Andries en Sint-Kruis

8
mrt
2021

Stad Brugge schenkt fietsen die niet meer aan de rechtmatige eigenaar kunnen worden bezorgd aan de Groep Intro. Groep Intro recycleert deze fietsen en stelt ze te koop in de Kringwinkels. Naast de twee bestaande verkooppunten van gerecycleerde fietsen (fietspunt station en fietsherstelplaats Pathoekeweg) komen er nu twee verkooppunten bij. 

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: “Stad Brugge heeft een DAEB-overeenkomst (Dienst van Algemeen Economisch Belang) met Groep Intro VZW voor o.a. het recycleren, opknappen en verkopen van fietsen die eigendom van de stad geworden zijn. Kort samengevat houdt deze overeenkomst in dat achtergelaten of gestolen fietsen die gevonden worden op grondgebied Brugge en die na de wettelijke bewaartermijn van drie maanden niet konden worden terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar volgens deze DAEB-overeenkomst worden geschonken aan Groep Intro.

Groep Intro staat in voor het recycleren en herstellen van deze fietsen tot kwaliteitsvolle tweedehandsfietsen.” 

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Deze gerecycleerde fietsen worden op twee locaties verkocht aan marktconforme prijzen: in het fietspunt aan het station en in de fietsherstelplaats in de Pathoekeweg. De prijs van een tweedehandsfiets varieert naargelang het merk van de fiets, de leeftijd, de kosten die nodig waren om de fiets in orde te brengen, … 

Voorzien van slot en bij verkoop meteen gemerkt

Alle fietsen worden voorzien van een degelijk slot en worden bij verkoop meteen gemerkt.  Dat laatste is interessant, mocht je fiets toch gestolen worden kan er aan de hand van dat nummer worden achterhaald wie de rechtmatige eigenaar is van de fiets wat de teruggave vereenvoudig.

Dit jaar werd er een voorwaarde toegevoegd aan de DAEB-overeenkomst, Groep Intro kan voortaan ook tweedehandsfietsen op andere locaties op het Brugse grondgebied te koop aanbieden, mits voorafgaande toestemming en afsprakenkader van stad Brugge. Deze voorwaarde werd toegevoegd om de verkoop van tweedehandsfietsen te stimuleren aangezien er voldoende aanbod is.

Activeren sociale tewerkstelling

Coördinator Kringwinkels Frederick De Paepe: “Naar aanleiding van deze aanpassing slaan Groep Intro VZW en de Kringwinkel ’t rad meteen de handen in elkaar. Wij zijn zeer blij dat wij vanaf vandaag van start kunnen gaan met deze samenwerking.  Vanaf nu kunnen wij in Kringwinkels Sint-Andries en Sint-Kruis herstelde fietsen uit de fietsherstelplaats van Groep Intro te koop aanbieden.

Als Kringlooporganisatie zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om hergebruik nog meer te stimuleren.  Met Groep Intro hebben wij een partner gevonden die heel wat expertise heeft opgebouwd in het herstellen van tweedehandsfietsen, deze kennis van aanpak hebben wij niet zelf in huis.

Omdat onze missie en visie zeer gelijkaardig zijn, nl. de pijlers sociale tewerkstelling en lokaal hergebruik, hebben wij besloten om de handen in elkaar te slaan. Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking een win-win is voor iedereen:

  • voor onze medewerkers, door het verder activeren van sociale tewerkstelling;
  • voor onze klanten, door het aanbieden van degelijke tweedehandsfietsen;
  • voor de maatschappij, door in te zetten op duurzame mobiliteit.”

Contactinformatie