Vormingsaanbod drugbeleid

Bekijk het aanbod van vormingen rond drugbeleid.

Komende vormingen

Workshop - Spelenderwijs de weerbaarheid van jongeren versterken (22 april 2024)

  • Maandag 22 april 2024 van 9.30 tot 12.30 uur
  • Gratis
  • VIVES SpellenLab, Xaverianenstraat 10, 8200 Brugge
  • Online inschrijven

Weerbaarheid en veerkracht zijn essentieel om uit te groeien tot stabiele volwassenen, en belangrijke beschermende factoren in het voorkomen van problematisch middelengebruik. In het werken met jongeren merken we dat deze vaardigheden vaak onvoldoende ontwikkeld zijn. Het durven opkomen voor jezelf of herbeginnen na een tegenslag is niet zo vanzelfsprekend …

Goedgekozen spellen kunnen een meer dan waardevol (hulp-)middel zijn om de weerbaarheid en veerkracht bij jongeren te verhogen, om samen op zoek te gaan naar hun doelen en passies. Als basis voor deze workshop vertrekken we vanuit de 'drie basisbehoeften': autonomie - betrokkenheid (verbondenheid) – competentie (Zelf-Determinatie theorie' - Deci & Ryan, 2000). Wanneer we deze basisbehoeften naar 'het gebruik van spellen' vertalen, focussen we ons voornamelijk op het zoeken naar de eigen kwaliteiten (competentie) en hoe we deze zelf kunnen inzetten (autonomie) ten dienste van anderen (verbondenheid), het leren en durven opkomen voor zichzelf, het streven naar positieve communicatie, het leren samenwerken, zoeken naar compromissen …

Kortom, tijdens deze workshop worden tal van spellen voorgesteld en uitgetest om deze vaardigheden te oefenen. Hiernaast worden er heel wat tips & tricks aangereikt om spellen heel bewust in te zetten in het werken rond weerbaarheid, mentaal welbevinden, het onderhouden en uitbreiden van sociale contacten. 

VIVES SpellenLab is een onderdeel van Hogeschool VIVES en werkt rond de integratie van bord- en gezelschapsspellen in het werken met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ze beschikken hiervoor over een collectie van meer dan 22 000 verschillende bord- en gezelschapsspellen.

Aanbod op vraag

Je kan een infosessie aanvragen over een specifiek alcohol- of ander druggerelateerd thema. Een spreker brengt zijn verhaal met minimale interactie met het publiek voor een onbeperkt aantal deelnemers.

Je kan ook een vorming over alcohol en andere drugs aanvragen. Er wordt een vormingsaanbod uitgewerkt op basis van de noden en vragen van de organisatie. Dit kan twee tot zes uur duren, afhankelijk van het gekozen tijdstip en/of mogelijkheden en wordt gebracht voor maximum 25 deelnemers.

Vormingsaanbod Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD)

VAD heeft een lange traditie in het aanbieden van opleidingen en vormingen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. Schrijf je in voor opleidingen en studiedagen die plaatsvinden op een specifieke datum en een specifieke locatie (betalend). Of ga onmiddellijk aan de slag met een reeks interactieve online cursussen en trainingen (gratis), onder andere over:

  • Drugs en de hersenen
  • Het ontstaan van middelengerelateerde problemen en verslaving
  • Een kwaliteitsvol alcohol- en drugbeleid in de organisatie
  • Middelengebruik in de jeugdhulp: signalen opmerken en bespreken
  • Motiverende gespreksvoering
  • 10 sessies productinformatie: alcohol, cannabis, gamen, gokken, medicatie …
  • 6 sessies evidence based preventie naar verschillende settings: school, arbeid, gezin …
  • 3 sessies gericht op barpersoneel: van (dans)cafés & jeugdhuizen, festivals en clubs

Iets fout of onduidelijk op deze pagina?

Laat het ons weten

Volg ons op sociale media