Hieronder vind je het vormingsaanbod van Drugbeleid Brugge (en partners) voor verschillende sectoren.
Online piekuurtjes Drugs Expertiseteam (DET) (2023)
Data:
- Dinsdag 21 november 2023 - verslaving en ASS - online inschrijven
- Data voor 2024, geef een seintje indien je graag op de hoogte blijft
Info:
- 12.00 - 13.00 uur
- Gratis
- Je ontvangt link naar webinar op de dag zelf
KOPP/KOAP: op weg met het kind (7 november 2023)
Op zoek naar fijne tips & tricks om met kinderen aan de slag te gaan? Deze vorming is voor jou! Iedereen kan iets betekenen voor KOPP- en KOAP-kinderen. Denk maar aan een warm welkom met een high-five en een ‘hoe is het’; tot het voeren van (al dan niet) informatieve gesprekjes met kinderen en jongeren.
Familieplatform licht tijdens deze vorming de ontwikkeling en copingstrategieën van kinderen toe en welke thema’s gepast zijn om te bespreken. Samen verken je de mogelijkheden om te werken met kinderen en jongeren: spellen, boekjes, brochures,… en hoe je ze kan inzetten.
Info:
- 7 november 2023 van 13.00 tot 16.00 uur. Onthaal vanaf 12.45 uur.
- Gratis
- Goudlederbehangzaal, AC ’t Brugse Vrije, Burg 11, 8000 Brugge (als je door de toegangspoort loopt, kom je op een binnenkoer, ga binnen langs de trappen aan de linkerzijde, de vergaderzaal bevindt zich aan de linkerkant van de inkomhal).
- Inschrijven: iris.maertens@brugge.be / 050 44 80 68
- Deze vorming vereist van alle deelnemers een basisvorming over KOPP/KOAP. Is dit niet het geval voor jou of wens je een opfrissing? Volg dan de basisvorming online op het leerplatform van Familieplatform
Netwerkmoment - Digitale Balans (9 november 2023)
Drugbeleid Brugge werkt al jaren rond middelen zoals alcohol, cannabis en sinds kort ook gamen en gokken. Deze laatste spelen zich meer en meer online af en professionals uit diverse sectoren vinden het steeds moeilijker om die (virtuele) knoop te ontwarren. Daarom organiseert Drugbeleid Brugge een netwerkmoment voor alle Brugse sleutelfiguren die interesse hebben in deze thematiek.
Dagindeling:
- 9.00 uur: onthaal
- 9.15 uur: Schepen van preventie en jeugd Mathijs Goderis verwelkomt iedereen.
- 9.30 uur: plenair deel
- Mediaraven-coördinator Joos Callens trapt de dag af met een blik op het Apestaartjaren-onderzoek en geeft zo een kijk op de digitale realiteit van jong en oud(er).
- Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut neemt je daarna mee in het digitale balans model, een nieuw perspectief op de digitale leefwereld in verhouding met je lichamelijke, mentale en sociale gezondheid.
- Mediapedagoog en Digisaurus Davy Nijs sluit het plenaire deel af met een toelichting over mediaopvoeding als opdracht voor sociale professionals.
- 13.30 uur: lunch (VOLZET)
- 14.10 uur: uitwisseling
- De sprekers gaan tijdens een panelgesprek in interactie met elkaar en met het publiek.
- We gaan met elkaar in gesprek en reflecteren over hoe we dit gaan toepassen binnen het eigen werk en hoe we verder met dit thema aan de slag moeten in Brugge.
- 15.45 uur: einde
Info:
- 9 november 2023, 9.15 - 15.45 uur
- Gratis
- Cinema Lumière, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge
- Online inschrijven (de lunch is volzet, inschrijven voor het inhoudelijke gedeelte in de voor- en namiddag kan wel nog).
Infosessie - ViDA: vroeginterventieprogramma alcohol, illegale drugs en gamen (15 november 2023)
Op woensdag 15 november stellen wij graag het vroeginterventietraject
ViDA voor. ViDA is een laagdrempelig, psycho-educatief programma voor
jongeren waarvan de familiale of professionele omgeving denkt dat een
doorverwijzing naar (drug)hulpverlening aangewezen is. Bij vroeginterventie is er nog geen sprake van een verslavingsproblematiek: het richt zich naar jongeren die met drugs experimenteren. In deze online sessie leggen we uit waarom vroeginterventie belangrijk is, nemen we je mee in het programma en het profiel van jongeren dat we (niet) zoeken. We bespreken ook wat ViDA voor uw dienst (niet) kan betekenen.
Info:
- Woensdag 15 november 2023: keuze tussen een sessie in de voormiddag (9.30 - 11.00 uur) of een sessie in de namiddag (14.00 tot 15.30 uur)
- Gratis
- Online, je ontvangt een link voor de aanvang van de sessie
- Online inschrijven (tot 13 november)
Infosessie Friends & Fun, over middelengebruik en veilig uitgaan (22 februari 2024)
Friends & Fun is een educatief pakket over middelengebruik en veilig uitgaan voor jongeren (15-18 jaar) die op een risicovolle manier alcohol en drugs gebruiken. Ongewild raken zij zo soms in risicovolle situaties verzeild. Hen helpen om op dat moment de meest verstandige keuze te maken is niet vanzelfsprekend. Met Friends & Fun laten we jongeren op een actieve manier nadenken en stimuleren we hen om bewuste - gezonde en veilige - keuzes te maken.
Info:
- Voor professionals in het beroeps- en deeltijds onderwijs, leertijd en deeltijdse vorming, in het jeugdwerk voor jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en in de jeugdhulpverlening.
- 22 februari 2024, 9.00 - 11.00 uur
- Gratis
- CGG NW-VL, Moerkerkse Steenweg 116, 8310 Brugge
- Online inschrijven
Uitwisselingsmoment juridische vragen secundair onderwijs (februari 2024)
Meer info volgt.
- CGG Noord-West-Vlaanderen, Moerkerse Steenweg 116, 8310 Brugge
- Geef je interesse door om op de hoogte te blijven.
Kennismakingssessie KOPP/KOAP (voorjaar 2024)
Ben je geïnteresseerd in het thema Kinderen van Ouders met een Pschiatrische of Afhankelijkheidsproblematiek maar is de driedaagse basisopleiding te diepgaand of twijfel je of het wel iets voor jou is? Leer (alvast) de basics tijdens deze kennismaking met het thema.
Meer info volgt.
Workshop - Spelenderwijs de weerbaarheid van jongeren versterken (22 april 2024)
Weerbaarheid en veerkracht zijn essentieel om uit te groeien tot stabiele volwassenen, en belangrijke beschermende factoren in het voorkomen van problematisch middelengebruik. In het werken met jongeren merken we dat deze vaardigheden vaak onvoldoende ontwikkeld zijn. Het durven opkomen voor jezelf of herbeginnen na een tegenslag is niet zo vanzelfsprekend …
Goedgekozen spellen kunnen een meer dan waardevol (hulp-)middel zijn om de weerbaarheid en veerkracht bij jongeren te verhogen, om samen op zoek te gaan naar hun doelen en passies. Als basis voor deze workshop vertrekken we vanuit de 'drie basisbehoeften': autonomie - betrokkenheid (verbondenheid) – competentie (Zelf-Determinatie theorie' - Deci & Ryan, 2000). Wanneer we deze basisbehoeften naar 'het gebruik van spellen' vertalen, focussen we ons voornamelijk op het zoeken naar de eigen kwaliteiten (competentie) en hoe we deze zelf kunnen inzetten (autonomie) ten dienste van anderen (verbondenheid), het leren en durven opkomen voor zichzelf, het streven naar positieve communicatie, het leren samenwerken, zoeken naar compromissen …
Kortom, tijdens deze workshop worden tal van spellen voorgesteld en uitgetest om deze vaardigheden te oefenen. Hiernaast worden er heel wat tips & tricks aangereikt om spellen heel bewust in te zetten in het werken rond weerbaarheid, mentaal welbevinden, het onderhouden en uitbreiden van sociale contacten.
VIVES SpellenLab is een onderdeel van Hogeschool VIVES en werkt rond de integratie van bord- en gezelschapsspellen in het werken met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ze beschikken hiervoor over een collectie van meer dan 22 000 verschillende bord- en gezelschapsspellen.
Info:
- Maandag 22 april 2024, 9.30 – 12.30 uur
- Gratis
- VIVES SpellenLab, Xaverianenstraat 10, 8200 Brugge
- Online inschrijven
Webinar Kriebelkoffer (5 december 2023)
Kennismakingssessie en demonstratie van de methodiek ‘Met Kriebel op reis’, om met KOPP en KOAP (en hun ouders) aan de slag te gaan.
Info:
- Dinsdag 5 december 2023, 13.00 - 15.00 uur
- 15 euro (WINGG: BE73 7340 4103 6160, mededeling: voornaam, naam en 'webinar Kriebelkoffer'; vóór 1 december)
- Online, je ontvangt een link voor de aanvang van de sessie
- Online inschrijven
Aanbod op vraag
Je kan een infosessie aanvragen over een specifiek alcohol- of ander druggerelateerd thema. Een spreker brengt zijn verhaal met minimale interactie met het publiek voor een onbeperkt aantal deelnemers.
Je kan ook een vorming over alcohol en andere drugs aanvragen. Er wordt een vormingsaanbod uitgewerkt op basis van de noden en vragen van de organisatie. Dit kan twee tot zes uur duren, afhankelijk van het gekozen tijdstip en/of mogelijkheden en wordt gebracht voor maximum 25 deelnemers.
Info:
- Datum af te spreken
- Gratis
- Locatie aanvrager of in de Vrijwilligerscentrale (Kraanplein 6)
- Aanvragen bij de preventiedienst
Vormingsaanbod Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD)
VAD heeft een lange traditie in het aanbieden van opleidingen en vormingen over alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen. Schrijf je in voor opleidingen en studiedagen die plaatsvinden op een specifieke datum en een specifieke locatie (betalend). Of ga onmiddellijk aan de slag met een reeks interactieve online cursussen en trainingen (gratis), onder andere over:
- Drugs en de hersenen
- Het ontstaan van middelengerelateerde problemen en verslaving
- Een kwaliteitsvol alcohol- en drugbeleid in de organisatie
- Middelengebruik in de jeugdhulp: signalen opmerken en bespreken
- Motiverende gespreksvoering
- 10 sessies productinformatie: alcohol, cannabis, gamen, gokken, medicatie …
- 6 sessies evidence based preventie naar verschillende settings: school, arbeid, gezin …
- 3 sessies gericht op barpersoneel: van (dans)cafés & jeugdhuizen, festivals en clubs
Info:
Bij De Druglijn kan je terecht met al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen.
Voorwaarden
Je woont of werkt in Brugge.
Procedure
Inschrijvingsformulier invullen en bevestigen.
Bedrag
Zie betreffende vorming
Contactinformatie
-
Preventie
Preventiedienst Blinde Ezelstraat 1 8000 Brugge
- Vandaag van 09.00 tot 12.00 u., van 14.00 tot 16.00 u.
- Morgen van 09.00 tot 12.00 u., van 14.00 tot 16.00 u.
Contactpersonen
-
- Iris Maertens
- Preventiecoördinator/drugcoördinator