De vos is weer algemeen verspreid in Vlaanderen en komt ook in onze stedelijke omgeving voor.

In hun voedselkeuze zijn vossen echte opportunisten. Ze eten wat meest voorhanden is en wat ze het makkelijkst te pakken kunnen krijgen. Ze zijn een belangrijke bestrijder van onder meer muizen, ratten en konijnen. Ook vullen ze hun dieet aan met bessen en vruchten. Kippen in voor vossen toegankelijke rennen horen daar bij.

Afgesloten hok of gedegen omheining

De vos doodt niet enkel zijn prooi, maar ook de andere dieren in de ren. Dit is geen bloeddorstig 'doden om te doden'. Het is een instinctieve verdedigingsreactie op de paniekerige, heen en weer schietende prooidieren, die niet weg kunnen vluchten.

De enig manier om onaangename vossenbezoeken bij je pluimvee te voorkomen, is het voorzien in een volledig afgesloten hok of een gedegen omheining. De gemakkelijkste oplossing is om je pluimvee voor valavond in een gesloten hok op te hokken. Ook is het mogelijk om een afgesloten omheining rond de kippenren te plaatsen.

Vermits een vos lenig is, is het noodzakelijk de omheining minstens manshoog te maken. Een goede beschrijving van een dergelijke kippenhok vind je hier.

Contactinformatie