Vredesboom geplant aan Kruisvest

7
nov
2018

Stad Brugge heeft zich net als 230 andere gemeenten en steden ingeschreven voor de ‘vredesboomactie’ van Natuur en Bos. Hierbij wordt een hoogstammige boom, een Winterlinde, aangeplant als herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.   

Op dinsdag 6 november 2018 werd deze boom aangeplant ter hoogte van Kruisvest/Peterseliestraat (groenzone tegenover café De Verloren Hoek en De Windmolen).

Met het aanplanten van een Vredesboom knoopt Stad Brugge aan bij een eeuwenoude traditie om bij een belangrijke gebeurtenis een herdenkingsboom te planten. Op die manier worden ook de vijf herdenkingsjaren rond 100 jaar Groote Oorlog afgesloten.

Voor vrijheid en democratie

Al eeuwenlang bestaat de traditie om op een centrale plaats een boom aan te planten om een speciale gebeurtenis te herdenken. Die bomen worden ‘herdenkingsbomen’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n boom is de vrijheidsboom, die als symbool voor vrijheid en democratie wordt aangeplant bij bepaalde scharniermomenten in de geschiedenis.

Soms kunnen vrijheidsbomen ook een specifiekere naam hebben. De bomen waar wij het over hebben, vredesbomen, zijn vrijheidsbomen die zijn aangeplant na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Deel deze pagina