De Vlaamse Vredesweek zet jaarlijks een actueel vredesthema op de agenda.
De campagne vindt plaats van 21 september (Internationale Dag van de Vrede), tot en met 2 oktober (Internationale Dag van de Geweldloosheid).

Traditiegetrouw neemt stad Brugge deel aan deze campagneweek via diverse 'vredesinitiaiteven'. Dit steeds in nauwe samenwerking met Avansa regio Brugge en Pax Christi Vlaanderen

vredesweek


 

Het Huis wint allereerste Brugse Vredesprijs

Vredesprijs Het HuisDe allereerste Brugse Vredesprijs gaat naar de lokale tak van de organisatie Het Huis
Het Huis organiseert contacten in een neutrale bezoekruimte tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen. De prijs werd op 15 september 2020 uitgereikt in aanloop naar de jaarlijkse Vredesweek.

(c) MVN

2-jaarlijkse uitreiking

De Vredesprijs wordt vanaf 2020 tweejaarlijks uitgereikt door het stadsbestuur aan een organisatie die zich inzet voor kleine of grote vrede, en zich zo inspant voor conflictbemiddeling en herstel op lokaal of wereldwijd niveau.
De winnaar van de vredesprijs ontvangt een zilveren gingkoblad gemaakt door de Brugse juwelier Michiel Neels van Gingko Juwelen, en een geldprijs van 500 euro. 

De Japanse gingkoboom is de symbolische vredesboom van Mayors for Peace, het wereldwijde netwerk van burgemeesters die zich inzetten voor nucleaire ontwapening, waar Brugge ook lid van is. 
Burgemeester de Fauw: “Brugge is een stad die sterk inzet op vrede. Zo zijn we lid van Mayors for Peace, een internationaal netwerk om te pleiten voor nucleaire ontwapening, en ondersteunen we jaarlijks de vredesweek. Maar onze stad huist ook een heleboel organisaties die zich elk op hun eigen manier inzetten voor vrede, vaak volledig gedragen door vrijwilligers. Zij verdienen het om in de schijnwerpers gezet te worden.”

Het Huis zorgt voor herstel na een contactbreuk, bijvoorbeeld bij een vechtscheiding, in een thuissituatie met geweld of misbruik, of waarbij een van de ouders een gevangenisstraf uitzat. “Het Huis werkt dus aan de 'kleine vrede', een veilige haven waar het kind zijn ouder(s) graag mag zien” zegt coördinatrice Christine De Schagt. Het Huis creëert een veilige en vredevolle omgeving voor een kind in een gespannen familiale relatie en stimuleert dialoog en conflictbemiddeling.

De organisatie wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Ze werd voorgedragen als winnaar van de prijs door een overlegplatform van verschillende Brugse vredesorganisaties: VOS Brugge, Pax Christi, Vredesactie, Avansa regio Brugge en Nsanga.

Contactinformatie