Wandel- en zoektochten van de Brugse Gidsenbond brengen kwetsbare mensen weer naar buiten

29
mei
2020

26 gidsen van de Koninklijke Gidsenbond Brugge hebben zich geëngageerd om een reeks wandel-, fiets- en fotozoektochten te ontwikkelen. Ze doen dit voor het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie (BNV) van het OCMW, dat mensen die in een kwetsbare situatie leven, zinvolle en betaalbare vrijetijdsbesteding aanbiedt.

Door het tijdelijk wegvallen van de begeleide vrijetijdsactiviteiten, zijn veel cliënten van het BNV in een sociaal isolement terechtgekomen. De gidsen van de Koninklijke Gidsenbond Brugge willen met hun zoektochten deze groep mensen opnieuw “uit hun kot” doen komen.

Pablo Annys, schepen van Sociale zaken: “Halverwege maart veranderde het leven van de Bruggelingen drastisch. We moesten veiligheidsregels respecteren en meer binnen blijven. De begeleide activiteiten van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie werden één voor één geannuleerd. Hiermee vielen niet alleen interessante activiteiten voor de deelnemers weg, maar ook de mogelijkheid om contact te hebben met begeleiders en andere deelnemers. Nu we weer meer buiten kunnen komen, willen we de deelnemers helpen hun onzekerheid te overwinnen. Dat we hierbij kunnen rekenen op gidsen van de Koninklijke Gidsenbond Brugge, toont aan dat niet alleen cultuur maar ook sociaal engagement in het DNA van de stad Brugge zit.”

Bart Hollevoet van het BNV: “Het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie (BNV) biedt sinds 2003 mensen in een kwetsbare situatie zinvolle en betaalbare vrijetijdsbesteding aan. Door de Covid-19-pandemie werd onze programmatie compleet overhoop gegooid. Vanaf het ogenblik dat de quarantaine-maatregelen ietwat versoepeld werden, gingen we actief op zoek naar ideeën om onze deelnemers, onder wie veel alleenstaanden met een beperkt sociaal netwerk, terug ‘uit hun kot’ te doen komen. Op aanraden van een collega uit de stuurgroep van het netwerk, namen we contact op met de Koninklijke Gidsenbond Brugge (Bruges Guides). Zij lanceerden een interne oproep onder hun leden om mee te helpen zoeken naar geschikte ideeën voor buitenactiviteiten.”

Mieke Vandemoortele, verantwoordelijke externe communicatie Koninklijke Gidsenbond Brugge: “De Koninklijke Gidsenbond is een Brugse vereniging van gediplomeerde gidsen, die zowel lokale als internationale Brugge-bezoekers vol passie en expertise langs de ‘must sees’ en de verborgen parels van de stad rondleiden. Door de Covid-19-voorschriften kunnen onze gidsen momenteel niet actief zijn. Zij hebben de beschikbare tijd benut om dit nieuwe initiatief te ontwikkelen voor het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie.”

Diederik Naeyaert, voorzitter Koninklijke Gidsenbond Brugge: “Onze Gidsenbond werkte verschillende wandel-, fiets- en fotozoektochten uit voor deelnemers die op stap willen gaan en Brugge op een verrassende manier willen herontdekken. Zo is er een tocht ‘Brugge in blauw en groen’, met de focus op het water (blauw) en de natuur (groen) in onze stad. Naast inspiratie bieden onze gidsen ook ondersteuning om cliënten van het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie individueel bij hun uitstappen te begeleiden.”

De gidsen van de Koninklijke Gidsenbond Brugge en het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie verwachten, dat deze fotozoektochten de hele zomer zullen plaatsvinden.