Food Wave: wat is duurzame voeding?

Onze voedselproductie heeft impact op de wereld en het klimaat. We kunnen ons steeds meer vragen stellen bij hoe de voedselvoorziening er in de toekomst zal uitzien. Hoe zullen we de groeiende wereldbevolking voeden? Hoe  kunnen we de klimaatimpact van de voedselproductie verminderen,…. 

 Er zal heel wat moeten veranderen aan het huidig voedselvoorzienigs systeem, om  gezonde, duurzame en eerlijke voedselbronnen toegankelijk te maken voor iedereen. In stad Brugge hebben we een voedselstrategie gemaakt om hier mee aan de slag te gaan binnen onze stad. Maar waar zet deze strategie op in?: 

  1. Korte keten

Om voedselkilometers en een negatieve klimaatimpact te beperken, zet de landbouw steeds vaker in op korte-keten-voorziening. Dergelijke initiatieven kunnen heel divers ingevuld worden: een landbouwer die een hoevewinkel start, een afhaalpunt voor groenten vers van bij de boer, … Wat korte keten echter steeds typeert, is het direct contact tussen producent en consument, zonder tussenschakel.

Meer info vindt je hier: https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-lokaal-seizoensgebonden

  1. Stadstuinieren

Met zelf tuinieren zijn  je groenten lokaal en seizoensgebonden, zeker goed voor het klimaat dus! Meer info over hoe je er zelf aan begint of welke mogelijkheden er zijn in Brugge neem dan hier een kijkje https://bruggesmaakt.brugge.be/ga-aan-de-slag-in-je-tuin-2

  1. Voedselverlies 

Een gemiddelde persoon in Vlaanderen verspilt ongeveer 37 kg voedsel per jaar, een enorme hoeveelheid zeker als we dit doortrekken naar het wereldwijde voedselsysteem. Als we verder kijken dan het individu, bijvoorbeeld bedrijven, landbouw,…. Groeien deze cijfers. 

In Brugge werken we reeds aan verschillende projecten, meer info vindt je hier https://bruggesmaakt.brugge.be/vermijd-voedselverlies 

  1. Fairtrade 

Bananen, rijst, koffie, cacao … kunnen we hier niet telen. Koop ze daarom fair trade, hiermee kan je impact hebben op de levensomstandigheden van boeren over de hele wereld en het milieu. Hier vindt je meer info over wat Brugge hier al rond doet https://bruggesmaakt.brugge.be/ga-voor-fair-trade

  1. Kies plantaardig

Minder vlees eten heeft impact op onze gezondheid en op het klimaat! Reeds met één dagje minder vleed per week kan je een enorme impact teweeg brengen. Meer info over plantaardige voeding in Brugge vind je hier: 

https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-plantaardig

  1. Kies bewust je vlees of vis

De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen.

https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-bewust-je-vlees-of-vis