WRC - Water Resilient Cities

 

 Jan D'Hondt

 

Stedelijke landschappen wapenen tegen klimaatverandering 

                             logo provincie West-Vlaanderenlogo Water Resilient Cities interreg 2 zeeën

Projectleider
Plymouth City Council (UK)

Partners
Brugge, Katholieke Hogeschool Vives Zuid vzw, Mechelen, Waterwegen en Zeekanaal nv, Boulonge-sur-Mer développement Côte d'Opale (FR), Syndicat Mixte pour le SAGE des eaux (FR), Gemeente Middelburg (NL), Green Blue Urban Ltd (UK), South West Water - SWW (UK), Ville d'Outreau (FR), Commune de Condette (FR).

Budget
Totaal projectbudget: 7.755.130,00 euro.
Aandeel stad Brugge: 859.337,00 euro waarvan 515.602,20 euro (60%) gesubsideerd door Europa en 85.933,70 euro (10%) door de provincie West-Vlaanderen.

Periode
25/11/2016-31/03/2020


 

 

Doel

Het project gaat opzoek naar duurzame stedelijke drainage systemen (SUDS) omhistorische steden weerbaar te maken tegen de klimaatverandering en de daarmee gepaarde hevige regenval en wateroverlast.
Steden moeten meer water gaan bufferen, waarbij de stad niet voorzien is op deze hevige regenval in de bestaande infrastructuren. Er is vaak te weinig plaats in het bebouwde gebied om buffering te voorzien. Een oplossing zou kunnen zijn de publieke ruimte op nieuwe manieren in te richten, maar dit vraagt vaak een innovatieve aanpak en een wisselwerking tussen publieke en private partijen.

WRC brengt 13 partners samen om pilootprojecten te testen en te evalueren. Er zal ook gekeken worden wat de bijkomende voordelen zijn op het vlak van biodiversiteit, gezondheid, lokale economie en besparingen. Door deze voordelen ook te tonen gelooft het project dat nog meer andere instanties deze nieuwe manier van buffering via SUDS (sustainable urban drainage systems) zullen toepassen.

Bijkomend aspect voor Brugge is dat er vanuit de dienst leefmilieu en de wegendienst gewerkt wordt aan de water kwaliteit in de reien.

Meer info over WRC hier.

Meer informatie over Interreg 2 zeeën hier.

Volg het project ook op Facebook, Twitter en Linkedin.

 

Pilootproject ‘Albert-I park’
De investering in het Koning-Albert-I-park maakt deel uit van het Europees project Water Resilient Cities. Met het vernieuwde park demonstreert stad Brugge de integratie van vernieuwd regenwaterbeheer in een openbaar park en stadsbrede verbetering van de waterkwaliteit.
De investeringen in het Albert-I park zorgen voor:

 

Het Klimaatadaptatieplan
Het klimaatadaptatie plan is een actieplan dat klimaat adaptieve en duurzame maatregelen bevat. Dit zijn maatregelen die nu reeds een positief effect hebben op vlak van weerbaarheid tegen klimaatverandering, maar later nog aangepast (bijvoorbeeld uitgebreid) kunnen worden aan de werkelijke klimaatverandering. Dit plan volgt een 5-stappenaanpak om de historische binnenstad van Brugge klimaatrobuust te maken:

 

De Boombunker aan de Katelijnevest
De bestaande bomen staan in een boomroosters in de verharding. De boomwortels stuwen de verharding op. Een nieuwe manier van aanpak is wenselijk.

Een boombunker zorgt enerzijds voor een beperkte inname van het openbaar domein, zoals een parkeerplaats en is anderzijds een ondergronds buffer voor regenwater. De boom heeft zo op elk moment van het jaar toegang tot water.
Green Blue Urban bezorgde stad Brugge de ondergrondse constructie, stad Brugge test de ondergrondse constructie uit aan de Katelijnevest.

Voordelen van bomen in de stad:

 

Wist je dat?

  • Een volwassen boom kan tot 20kg per jaar aan CO2 absorberen en genoeg zuurstof produceren voor 2 volwassen mensen.
  • Bomen planten is de goedkoopste manier om CO2 in de atmosfeer te reduceren.
  • Een toename van 10% groen in de stad zorgt voor het uitstellen van 5 jaar aan gezondheidsproblemen.

 

Pers

Het Nieuwsblad 06/02/2018

Deel deze pagina

Contactinformatie

Contactpersonen